Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga cesiumhalter i vilt och bär i Medelpad

Cesiumhalterna i vilt och bär är låga i samtliga tre kommuner i Medelpad. Lägst är värdena i de fyra älgar som de tagits prov på i Ånge.

Annons
Gemensam nämnare för Sundsvall, Ånge och Timrå är att samtliga prover understiger livsmedelsverkets gränsvärden som för viltkött är 1 500 bequerel per kilo.
Mer anmärkningsvärt är antalet prov som lämnats i respektive kommun är så olika där Timrå har när 100 och Sundsvall mindre än en tredjedel.
Sämst är Ånge, trots att det är helt gratis att få besked om värdena där inget prov enligt miljöinspektören Lena Selberg. De fyra prov som finns registrerade har hon tagit själv i samband med att djuren skulle besiktas innan de såldes. Det högsta uppmätta värdet var endast 144 bequerel per kilo. När det gäller svamp och bär har ingen i Ånge kommun lämnat in något för provtagning.
De kanske inte vill veta hur höga halterna är, säger Lena Selberg
Flest prover har tagits i Timrå kommun med i det närmaste hundra. Många av dessa cirka 30 kommer från platser utanför Medelpad. Många är även från Sundsvall. Att så många inte är från kommunen kan möjligen förklaras av att Timråbor plockat bär och svamp eller jagat utanför kommunen men ändå vill veta vad de äter är i för kondition..
Proverna visade på mycket låga värden för bär och fisk där det högsta värdet uppmättes med 615 bequerel i en abborre fångad i Lill Snägden. Av svampproverna toppade en trattkantarell från Indal med 1 020.
Av de knappt 50-tal älgar som det tagits prover på fanns det bara en där bequerelvärdet översteg1000. Det uppmättes 1 028 hos en älgko som fällts vid Långmyra i Hässjö. Merparten av proverna ligger runt eller nära 400 vilket måste anse som klart godtagbara.
I Sundsvall har det tagits färre prover, endast ett drygt 30-tal. Möjligtvis kan det förklaras med att där tas det betalt för provsvaren. Endast ett är på en älgko 172. Ingen av de åtta fiskproverna översteg 240. För bär var värden alla under 200.
Svampen däremot har högre halter. Kantareller från Indal låg i topp med 791 vilket ändå är lågt jämfört med för ett tiotal år sedan.

Mer läsning

Annons