Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen ändras nästa år

Nästa år ändras grunderna för asylskäl. Om den nya utlänningslagen hade gällt i dag hade situationen för familjen Avagimova-Alieva kunnat se annorlunda ut. Den nya lagen väntas träda i kraft den 1 januari 2006 och enligt migrationsminister Barbro Holmberg kommer den att lägga mer fokus på människors behov av skydd.

Annons
När det gäller familjen Avagimova-Alieva, som ST skrev om den 13 december, nekas familjen asyl trots att den 80-åriga kvinnan är svårt sjuk och hennes döttrar mår mycket dåligt. I dag är det endast vid livshotande tillstånd som humanitära skäl kan ge uppehållstillstånd. Enligt det nya förslaget skall begreppet humanitära skäl avskaffas och ersättas med \"synnerligen ömmande omständigheter\".
I avvisningsbeslutet står det att de trakasserier som familjen utsatts för är ett fall för rättsvårdande myndigheter och inte utgör tillräckliga skäl för asyl.
I lagtexten tillkommer en mening som gör att skyddsskälen för asyl utvidgas. Det berör asylsökande som känner en välgrundad fruktan för att utsättas för allvarliga övergrepp i hemlandet, säger Barbro Holmberg till Hallands Nyheter.
Efter årsskiftet införs en ny juridisk ordning för prövning av asylärenden. Utlänningsnämnden läggs ner och i stället kan Migrationsverkets beslut överklagas till tre migrationsdomstolar och en migrationsöverdomstol.

Mer läsning

Annons