Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget allt sämre för apatisk pojke

Samtidigt som de apatiska barnen fortsätter att väcka debatt blir läget för den 15-årige ryske pojken i Medelpad allt sämre. Han har ryckt ut sonden och förs varje dag till sjukhuset för kontroller.

Annons
Den apatiske tonårspojken och hans mamma som ST tidigare berättat om gömde sig under några månader i vinter på okänd ort.
Sedan familjens advokat varit i kontakt med polisen har de nu valt att återvända till det krishem där de tidigare bott.
15-åringen har ryckt ut sonden och personalen vid krishemmet för honom i stort sett varje dag till sjukhuset för kontroller.
Mamman mår väldigt dåligt av situationen.
Jag orkar snart inte mer, säger hon.
Samtidigt fortsätter debatten om de apatiska barnen att rasa i det svenska samhället.
Medan vissa röster talar om risken för att en generös inställning missbrukas av asylsökande familjer, så varnar andra för att man måste göra något för de enskilda barnen snarast.
För barnen har inget förändrats, säger Lotta Meurling vid asylkommittén i Sundsvall.
Hon oroar sig mycket för den 15-åriga pojken och undrar över motstridiga signaler från vården. Medan psykläkare besöker pojken i hemmet för att bespara honom jobbiga resor måste han flera gånger i veckan in till sjukhuset för kroppslig kontroll.
Han har bara blivit sämre. Hans mamma har kämpat som en häst. Det var hon som övertygade honom om att ta emot sonden i december. Men nu orkar hon inte längre.
Flera politiker har den senaste tiden reagerat över de apatiska barnens situation. Härom dagen startade s-politiker i Norrbotten en landsomfattande budkavle för att de asylsökande apatiska barnen ska få stanna i Sverige.
Nästa vecka väntas annars socialdemokraterna och moderaterna i riksdagen rösta om att barnen i fråga inte ska få stanna i landet.

Mer läsning

Annons