Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laglydiga politiker i Sundsvall

/

Sundsvalls politiker är laglydiga och skötsamma.
Dagbladet har kartlagt politikernas brottslighet och skulder hos kronofogden, och resultatet är knapert.
Makthavarna är fläckfria, så när som på några trafikbrott – och en rattfyllerist.

Annons

Pressen är hård på politiker att följa lagar och förordningar, eftersom de själva är med och skapar dem.

Dagbladet har med hjälp av nyhetsbyrån Siren kartlagt samtliga strafförelägganden, brottsdomar och skulder hos kronofogden som Sundsvalls 81 fullmäktigepolitiker registrerats för.

Kartläggningen visar att Sundsvalls ledande politiker är mycket laglydiga och skötsamma. Av de 81 politikerna i fullmäktige, fördelade på åtta olika partier, är 74 helt fläckfria. De har inte dömts för några brott, de har inga skulder hos kronofogden och inga registrerade betalningsförelägganden.

Samtidigt finns det sju politiker utöver de 74 skötsamma, som gjort sig skyldiga till diverse snedsteg. Men det handlar inte om några grova brott.

Fyra har åkt fast för fortkörning och en har dömts för "förseelse mot trafikförordningen" efter en bilolycka. En enda politiker har restförts hos kronofogden för obetalda skulder.

Det grövsta felsteget har moderaten Margareta Engström gjort sig skyldig till. För tre år sedan stoppades hon av polis och åkte fast för rattfylleri. För det fick hon ett strafföreläggande och 11 200 kronor i böter.

Men hon vill inte prata om det i medierna.

– Jag har inga kommentarer, säger hon till Dagbladet.

Till Margareta Engströms försvar ska sägas att det är några år sedan det hände och att hon inte körde redlöst berusad. Hon hade 0,2 promille i blodet, precis där gränsen går för rattfylleri.

Mer läsning

Annons