Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt intresse för id-kort med Schengengiltighet

/

Från den 1 oktober utfärdar polisen id-kort med giltighet inom Schengenområdet.
– Intresset har varit väldigt lågt, säger polisintendent Per Olof Ahlström.

Annons
Id-kortet kom till utifrån krav på ett nationellt identitetskort utfärdat av en myndighet. De id-handlingar som post och banker ger ut har inte den officiella giltighet som egentligen ska efterfrågas vid identifikation.
De id-korten behöver inte accepteras överhuvudtaget, säger Per Olof Ahlström.
Polisen förväntade sig en liknande anstormning när det gällde de nya id-korten, som gäller inom Schengen, som för passen. Men den prognosen var helt felaktig.
Jag tror inte folk känner till det nya id-kortet. Vi har hittills bara utfärdat ett 40-tal i länet.
Per Olof Ahlström berättar om kroggäster som nästan inte släppts in eftersom vakter inte känt till den nya handlingen och ställt sig frågande till vad det är för typ av identitetskort.
Däremot har polisens passproduktion varit efterfrågad. Den första tidens stora köbildning med 30 000 ansökningar har äntligen klarats av och nu löper verksamheten enligt planerna.
Men sju personer i Västernorrland har riktat skadeståndskrav mot polisen för fördyring i samband med passanskaffning. Det har väckts krav på ersättning för resor, förlorad arbetsinkomst och kostnader för tillfälliga pass.
Det är inte säkert att alla kommer att få ersättning, möjligt är att merkostnaden för extrapassen ersätts, men det är inte klart än, säger Per Olof Ahlström.

Mer läsning

Annons