Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laila Candell från Njurunda tycker inte att...

/
  • Laila Candell från Njurunda tycker att Försäkringskassan inte ger den information de ska för de som snart ska få sin ålderspension.

Laila Candell från Njurunda tycker inte att Försäkringskassan gör sitt jobb.
– Det kan väl inte vara så svårt att skicka oss de papper vi behöver när vi ska gå i ålderspension, säger hon.

Annons
Laila Candell tycker att det känns väldigt otryckt när inte man får någon information. Varför skickar de inte ut ansökningspapper i tid, menar hon,
När hon ringde till Försäkringskassan för att få ett besked om de för henne viktiga papper som rörde hennes kommande ålderspension fick hon till svar att några sådana blanketter finns inte. Du får gå in på Internet och köra ut din ansökningshandling.
Nu hör det till saken att jag har ingen data. Det har jag säkert gemensamt med många tidiga 40-talister, säger Laila Candell.
För att få ut din pension måste du skicka in en ansökan till din försäkringskassa. Pensionen kommer alltså inte automatiskt som förr utan nu man måste alltid ansöka om att man vill ta ut pension.
För att få din första pensionsutbetalning den tid du har tänkt dig, är det bra om du lämnar in din ansökan minst tre månader i förväg, säger Keith Lundin, försäkringsinformatör vid Försäkringskassan i Sundsvall.Keith Lundin säger också att du här bara får hjälp med att ansöka om allmän pension. De flesta får också tjänstepension från sitt jobb. Kontakta ditt tjänstepensionsbolag för vidare information.
Du kan slippa blanketter, öppettider och porto med mera genom utföra dina ärenden själv. Det enda du behöver är en dator med Internetuppkoppling och en e-legitimation,säger Keith Lundin.
Laila Candell suckar nästan uppgivet över den stelbenta byråkratin. Speciellt för alla de som inte har en egen dator hemma.
Vad håller de på med på Försäkringskassan egentligen, ska det här föreställa någon sorts samhällsbesparing eller handlar det ren och skär lathet, säger hon.

Mer läsning

Annons