Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare ägnar för lite tid åt patienter

Svenska kommunal tjänstemannaförbundet (SKTF) anklagar arbetsgivarna för att mörka kritisk rapport om vården. I stället för att träffa patienter ägnar läkare och sjuksköterskor två tredjedelar av sin arbetstid till administration och tidsbokning.

Annons
Kritiken framförs av fackförbundet ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i förra veckans Dagens nyheter. Upphovet var en rapport från konsultföretaget Komunrev som legat färdig sedan i januari. Innehållet har tydligen en sådan sprängkraft att beställarna enligt SKTF valt att försöka mörka innehållet.
Enligt granskningen sysslade läkare och sjuksköterskor med enklare uppgifter som tidsbokning, schemaläggning, statistik, renskrivning av mötesprotokoll och många andra administrativa sysslor.
Skräckexemplet var att en läkare tvingades att städa, berättar Eva Nordmark.
I stället borde dessa arbetsuppgifter enligt henne skötas av bland annat läkarsekreterare så att läkare och sjuksköterskor får mer tid över till att ägna sig åt det de är utbildade för att träffa patienter.
I går var besökte Eva Nordmark Sundsvall och träffade medlemmar bland annat på röntgenavdelningen vid Sundsvalls Sjukhus som bekräftade att verkligheten överensstämmer, ibland överträffar det, som redovisas i rapporten.
Vid Sundsvalls sjukhus röntgenavdelning är personalen noga med att påpeka att arbetsplatsen inte är typisk för andra vid sjukhuset. Snarare tvärtom har utvecklingen gått betydligt snabbar här än på många andra håll. Orsaken är att i stort sett hela verksamheten, både dokumentation och bilder är digitaliserad, och effekten av dessa förändringar börjar synas nu. Spring i trappor med bilder och journaler har bytts mot scanring och lagring av bilder elektroniskt i datorer.
Något som i sin tur medfört att behovet av förändringar säkerligen är större än på andra håll. Det är till och med så att personalen kan tänka sig att ta över andra administrativa arbetsuppgifter för att avlasta läkare och sjuksköterskor för att de ska kunna arbeta med det de är bra på.
Det fattas röntgensköterskr hos oss, berättar Anki Engberg läkarsekreterare.
Om någon sagt att det skulle ha varit möjligt till personalen för sex månader hade de trott att det varit omöjligt. Helt lätt att åstadkomma förändringar är det inte. Revirförsvar om de egna arbetsuppgifterna och bristande ledningsansvar är orsaker som gör att berättigade förändringar ej genomförs enligt SKTF.

Mer läsning

Annons