Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare: "Det går inte att bedriva en patientsäker vård"

/
  • – Det går inte att bedriva en patientsäker vård när det inte finns platser att lägga in patienter på, säger läkaren.

Oron som läkare på Sundsvalls sjukhus känner för patientsäkerheten i sommar är på väg att besannas.
Trots att alla planerade neddragningar av vårdplatser ännu inte är genomförda har sjukhuset redan slagit rekord i antalet överbeläggningar med 46 stycken.

Annons

För cirka en och en halv månad sedan gick 27 överläkare vid medicinkliniken gemensamt ut i ett kraftfullt brev till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och varnade för en katastrof inom vården vid Sundsvalls sjukhus:

"Redan i nuläget bedömer vi att vården av resursskäl inte är medicinskt säker. Med de ytterligare neddragningar som är aviserade fruktar vi en fullbordad katastrof där vi inte ens kan upprätthålla ens basal medicinsk vård.", skrev läkarna.

Responsen från landstingsledningen blev lam.

– Det känns precis som om man talar med en vägg, säger en specialistläkare vid Sundsvalls sjukhus som fortsätter att bäva inför sommaren.

Oron bottnar bland annat i sjukhusets stora problem med överbeläggningar

– Hela den sista veckan har det varit överbeläggningar och stabsläge vid sjukhuset, säger läkaren.

Som exempel kan nämnas att under måndagen hade Sundsvalls sjukhus 39 överbeläggningar. Under tisdagen noterades den nya bisarra rekordsiffran med 46 överbeläggningar.

Och då återstår ändå en del neddragningar av vårdplatser på sjukhuset inför sommaren.

– Det går inte att bedriva en patientsäker vård när det inte finns platser att lägga in patienter på, säger läkaren.

Det här innebär i sin tur en otrolig press på akutmottagningen. Då finns risken att man tummar på beslut där man normalt sett skulle ha lagt in en patient.

– Där blir kanske bedömningen att man i stället skickar hem patienten med behandling och kanske tar hem patienten en eller två dagar efteråt för bedömning. Det är ingen skön känsla som doktor att göra så, men det här gäller nog alla specialiteter på sjukhuset, säger läkaren.

Att situationen är som den är menar läkaren är självförvållat av Landstinget Västernorrland. Under en lång följd av år har man hållit nere sjuksköterskornas löner.

Samtidigt beskriver hen hur situationen på Sundsvalls sjukhus mer eller mindre varit konstant besvärlig sedan ett år tillbaka.

– Efter förra sommaren har det varit fler dagar med stabsläge på sjukhuset än normala dagar och då är det något fel på systemet. Det finns ingen akut patentlösning, men det här har arbetsgivaren åstadkommit genom att ignorera undersköterskorna och sjuksköterskorna under många år. Nu när de äntligen har möjlighet att söka sig något annat då står man med skägget i brevlådan, säger läkaren.

Mer läsning

Annons