Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare från Syrien kan hjälpa lanstinget

/
  • – Vi är ute i Europa och letar efter läkare och så finns de redan här, säger Ingeborg Wiksten, avgående ordförande i Primärvårdsnämnden.

Västra Götalandsregionen satsar på att snabbutbilda asylsökande läkare och tandläkare från Syrien i svenska.
Nu vill Landstinget Västernorrland göra samma sak.

Annons

Bristen på läkare är stor på många håll i Sverige och i till exempel Västra Götaland fattas det cirka 200 läkare.

Sveriges Radio Skaraborg berättar hur man i Västra Götaland samtidigt lokaliserat 40 syriska läkare på flyktingförläggningar i regionen. Nu ska man försöka snabba på den långdragna resan mot en svensk läkarlegitimation genom att i ett projekt satsa på en utbildning i medicinsk svenska redan under läkarnas väntan på uppehållstillstånd.

Ingeborg Wiksten (FP), avgående ordförande i Folkhälso-, Primärvårds och Tandvårdsnämnden berättar att de första kontakterna redan är tagna mellan personalansvariga på landstinget och Arbetsförmedlingen för att initiera en liknande satsning i Västernorrland.

– Här far vi ibland utomlands för att rekrytera läkare ute i Europa, samtidigt som vi redan har syriska läkare i länet, säger Ingeborg Wiksten.

Läkarna är dessutom ofta redan engelskspråkiga vilket är en stor fördel.

– Eftersom de redan kan engelska kan man ta in dem som praktikanter både på hälsocentraler och folktandvården samtidigt som de går på SFI, säger Wiksten.

I dagsläget vet man inte hur många syriska läkare eller tandläkare som redan finns i länet.

– Jag har fått mejl om att det redan finns läkare och tandläkare från Syrien i Västernorrland och det kommer ju fler, så det här är jätteintressant. Paradoxen är att vi är ute i Europa och letar efter läkare och så finns de redan här, upprepar Wiksten.

Hon menar att den här sjukvårdspersonalen inte bara skulle kunna vara en hjälp inom primärvården, utan även inom specialistsjukvården, beroende på vilken inriktning som läkarna redan har.

– Man tänker på primärvården, men det här gäller även folktandvården eftersom det är brist på tandläkare, men också sjuksköterskor och logopeder. Vi har brist på massor av yrken, även om man tänker mest på läkare eftersom vi har problem med stafetter, säger Wiksten.

I Västra Götaland görs svenskutbildningen i samarbete med folkhögskolorna. Utbildningen kommer att vara webbaserad, samt lärarledd en gång i veckan. Totalt beräknas kostnaderna bli 700 000 kronor.

– Det är ganska små pengar vi lägger på det här, i förhållande till omfattningen. Det är en pilot, som vi hoppas kunna bygga vidare på, säger Sören Kviberg (V), ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen, till Sveriges Radio Skaraborg.

Mer läsning

Annons