Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare i Sundsvall varnas

Skrev ut stora mängder narkotikaläkemedel
Läkaren på en vårdcentral hade ingen kontroll på sin utskrivning av narkotikaklassade läkemedel.
Patienterna fick doser långt över det lämpliga under lång tid.
Nu varnas läkaren av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons
Nämndens beskrivning av vad som ägt rum under ett par års tid är upprörande läsning. Anmälan gäller sex olika patienter som den manlige läkaren behandlat.
Patienterna är uppenbart beroende av vissa läkemedel. Ändå har kunnat få nya recept av läkaren långt innan de gamla skulle varit förbrukade. Patienterna har haft de mest skiftande förklaringar till att de behövt mer av läkemedlet. Recept gått sönder, läkemedlet har stulits eller glömts på annan ort, patienten har behövt en större dos inför semester eller en resa, det har fattats läkare på den egna vårdcentralen.
Allt har läkaren accepterat.
I ett fall har patientens journal innehållit tydliga förbud att skriva ut vissa läkemedel:
"Varning! Beroendeframkallande läkemedel får inte skrivas ut till denna patient. Hänvisas till psykiatriska kliniken" står det i en kvinnas journal.
Ändå har hon fått sådana läkemedel i dubbel och tredubbel mängd av läkaren under ett års tid. Han har dessutom skrivit på ett körkortsintyg utan att nämna att hon är missbrukare.
Socialstyrelsen har tidigare kritiserat läkaren och skickat anmälan vidare till ansvarsnämnden som nu varnar honom med samma formuleringar.
Läkaren har inte följt Läkemedelsverkets föreskrifter som säger att "förordnande av narkotika eller annat läkemedel som innebär risk för beroende ska ske med största försiktighet".
Han har inte någon kontroll över sina åtgärder och har därigenom brustit i sin yrkesutövning. Bristerna är varken "ringa eller ursäktliga" och leder till en disciplinpåföljd i form av en varning.
Läkaren håller i ett svar på anmälan med om att han brustit i kontrollen över läkemedlen och att han alltför lätt accepterat patienternas förklaringar.
Han hävdar dock att han försökt begränsa utskrivningen och att han bett om hjälp av psykiatrin men mötts av ointresse.
Nu har läkaren upprättat ett program i fem punkter för att lära sig att bättre hantera utskrivningen av de aktuella läkemedlen.

Mer läsning

Annons