Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare opererade fel ben

Den unga kvinnan var inlagd för en titthålsoperation i vänstra knät. Låret märktes med ett kryss inför ingreppet. Trots det opererades fel knä.

Annons
Händelsen inträffade vid Sundsvalls sjukhus ortopedklinik i slutet av januari i år. Flickan hade fått tid på dagvården för undersökning med hjälp av titthålskirurgi.
Hon hade ett hade smärttillstånd i knät och det fanns en misstanke på miniskskada, berättar klinikchefen Lennart Bengtson.
Före ingreppet träffade den ansvarige läkaren patienten. En pil ritades på vänster lår där snittet skulle göras.
Men när knät kläddes med dukar skedde en förväxling. Efteråt visade det sig att det inte var någon skada i det knät, säger Lennart Bengston.
Strax därefter upptäcktes att det var fel knä. Då fördes ett resonemang med den unga kvinnan om att göra ingreppet på rätt sida i stället.
Det visade sig att det inte var något fel på den sidan heller, säger Lennart Bengtson.
Enligt honom är det mycket ovanligt med liknande förväxlingar. Efteråt har missen diskuterats ingående i läkarkollektivet på ortopeden, och nu ska rutinerna skärpas.
Det viktigaste är att sätta markeringen på knät så att den verkligen syns för operatören när han kommer in i salen. Vi har även övervägt att narkossköterskan ska läsa upp namn, planerat ingrepp och sida för operatören som en extra checkning, säger Lennart Bengtson.
Ytterst ansvarig för ingreppet är den opererande läkaren. Diskussion har förts om att varje doktor måste lägga ner tillräcklig tid på varje patient, så att liknande missar undviks.
Lennart Bengtson tror inte att flickan får några men av förväxlingen. Hon ska snart på återbesök. Händelsen har även anmälts enligt Lex Maria till socialstyrelsen.
Jag pratade med flickan häromdagen, och vad jag förstått har allting gått väl hittills, säger Lennart Bengtson.

Mer läsning

Annons