Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare varnar för försämrad vård

/
  • Belastningen på medicinjouren i Sundsvalls måste minska. Det är klinikchefen och de berörda läkarna överens om.
  • Det råder djup oro bland personalen på medicinkliniken. Patienttrycket ökar och ett stort antal läkare protesterar mot det tunga ansvar som det innebär att arbeta ensam efter midnatt.

Nu slår ett 15-tal läkare larm om medicinska risker och arbetsmiljöproblem på medicinkliniken. Patienttrycket ökar i stället för minskar. \"Detta är ohållbart och precis tvärt emot det ursprungliga syftet med jourutredningen\", skriver de i ett brev till sjukhusdirektör Rolf Forsström.

Annons
Under nätterna har en ensam läkare på medicinkliniken ansvar för huvuddelen av patienterna som kommer in via akuten. Den läkaren har också det internmedicinska ansvaret för alla inneliggande patienter, inklusive de på hjärtintensiven.
Under 2004 gjordes en utredning i syfte att försöka avlasta medicinjouren, utan resultat. I stället har belastningen på läkarna ökat.
Arbetsmiljöproblemen och riskerna som ensamarbetet innebär för patienterna har enligt läkarna påtalats i flera år. \"Patienter kan behöva omedelbar hjälp på flera ställen på sjukhuset samtidigt\", konstaterar läkarna i brevet.
Det är med stor oro läkarkollegorna ser fram emot hösten. Då kommer även Härnösands akutpatienter att belasta jouren i Sundsvall. Upptagningsområdet i Härnösand innebär omkring 25 000 invånare. Läkarna vill nu ha en redogörelse från sjukhusledningen om hur det ska fungera. De vill också få till stånd en dialog om hur de ska kunna ta ansvar för patienterna på ett anständigt sätt.
I ett annat brev till samma adressat tas problemet även upp av medicinklinikens chef Staffan Magnusson. Han poängterar att också Socialstyrelsen krävt besked om hur man ska komma till rätta med riskerna.
Men enligt sjukhusdirektör Rolf Forsström är läget under kontroll på medicinkliniken, även om situationen är jobbig. Enligt planeringen ska det komma upp två läkare från Skövde till Sundsvall och berätta om hur de har löst sin jourtjänstgöring. Rolf Forsström arbetade tidigare i Skövde och han har förhoppningar om att personalen där arbetar efter en modell som även kan fungera i Sundsvall.
Jag förstår läkarnas oro och vi måste hjälpas åt för att fixa det här. Primärjouren har det tufft och jag har ansvar för att läkarna har en dräglig arbetssituation. Men i samband med det ökade patientunderlaget till hösten följer också fyra läkare från Härnösand med, säger han.

Mer läsning

Annons