Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkares jourlistor las ut av misstag på nätet

/

Landstinget Västernorrland har lagt ut detaljerad information om läkares jourlistor och privata telefonnummer sökbart på sin hemsida.
En patient upptäckte det omfattande informationsflödet av en slump.

Annons

Det handlar till exempel om omfattande uppgifter om jourlistor samt utförlig information om telefonnummer till vårdpersonal.

Landstinget Västernorrland förklarar att genom sjukvårdsrådgivningen 1177 finns det ett behov av att samarbeta över länsgränser med andra sjukvårdsrådgivningar. Därför måste information om tjänstgöringslistor kunna göras tillgängliga mellan olika landsting.

– De här listorna ska inte vara indexerade så att man hittar dem på ett sök på det här viset. De är uppladdade för att vi ska kunna samarbete. Det här är ett fel som vi måste programmera bort, men det är ingen känslig information, säger Erika Jakobsson, kommunikationschef i landstinget.

Bland informationen finns det ju bland annat telefonnummer till läkare som inte får lämnas ut.

Men det kanske inte är så kul för vårdpersonalen?

– Nej, det är helt rätt. Det här måste vi åtgärda på en gång, säger Jakobsson.

Finns det mer känslig information som av misstag kan ligga öppet så här av misstag?

– Det är omöjligt att svara på den frågan. Jag har inte den kompetensen att svara på det, men det ska inte finnas, säger Erika Jakobsson.

Hur har det här felet uppstått?

– Jag är inte så tekniskt bevandrad, men man kan ta bort indexering på information så att den inte blir sökbar. Det är det som ska vara gjort här och som inte är gjort, säger Erika Jakobsson.

Kan det finnas känslig patientinformation som också går att hitta?

– Nej, det handlar om helt olika system. Det här är listor som är uppladdade till webben för att kunna delas i en webb-lösning. Patientinformation finns i ett annat system och behandlas på ett helt annat sätt, säger Jakobsson.

Mer läsning

Annons