Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna lämnar Ljustadalen

/
  • Det är tomt efter våra läkare och våra patienter är väldigt ledsna.Chefen Gunnel Jirenius ska få vårdcentralen i Ljustadalen att fungera trots att alla tidigare läkare slutat.
  • Besvikna patienter är vad som finns kvar i Ljustadalen.

Patienter får inte följa med till ny vårdcentral En gång var Ljustadalens vårdcentral den bäst fungerande i Medelpad. Nu har allt slagits i spillror. Läkarna har flyttat, två av dem till Timrå. Kvar i Ljustadalen finns 5 500 besvikna patienter.

Annons
Det här är väldigt frustrerande, jag accepterar inte detta, säger Sören Norlin, bosatt i Finsta.
Ljustadalens vårdcentral får klara sig med ett par stafettläkare. En av dem stannar året ut, på den andra tjänsten sker byte varannan vecka.
Det går inte att få samma kontinuitet med stafettläkare. Patienterna här är väldigt ledsna, våra läkare har verkligen fungerat som familjeläkare och tagit hand om invånarna, säger Gunnel Jirenius, chef för vårdcentralen.
För tre år sedan var allting annorlunda.
Det känns som om vi ska vara kvar länge här, sa distriktsläkaren Mikael Mullart då i en intervju för ST.
Läkarläget i Ljustadalen var det bästa i Medelpad. En hel grupp läkare flyttade till vårdcentralen från Söråker. Nu har alla lämnat sina tjänster.
Elisabeth Finné och Bengt Hofverberg försvann tidigare. Mikael Mullart och Lars Lönneborg började nya jobb på Timrå vårdcentral i måndags.
De båda senare har värvats eller köpts över till den privata vårdcentralen, eller sökt sig dit självmant. Förklaringen varierar med den som svarar.
Nog var det så att vi fick ett erbjudande, säger Lars Lönneborg.
Det var ett antal läkare som hörde sig för. Vi har inte velat gå ut aktivt och fråga. Vi valde Mullart och Lönneborg eftersom de har stor erfarenhet, säger Patrik Wreeby, vd för det företag som driver vårdcentralen.
Personkontakter har också spelat en roll.
Det är roligt att komma till ett läkargäng jag känner, säger Lars Lönneborg.
Han vet ännu inte vilken lön han får, bara att \"det blir inte sämre än tidigare\".
Vad är det då som drar er till Timrå?
Det är spännande och lockande med något nytt, när man jobbat under många år på ett ställe. Vi diskuterade mycket innan vi bestämde oss eftersom vi trivts bra i Ljustadalen. Jag hoppas att det ordnar sig för patienterna där, säger Lönneborg.
Finstabon Sören Norlin vill följa med sin tidigare läkare och byta vårdcentral. Men det kommer att bli svårt.
Patrik Wreeby säger att man inte kan ta emot fler patienter i Timrå det närmaste året.
Vår första uppgift är att klara bra vård för de patienter vi redan tar hand om. Många arbetsuppgifter har varit eftersatta på grund av bristen på läkare, säger han.

Mer läsning

Annons