Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen vill lätta upp strandskyddet

/

Är du sugen på en tomt vid havet? Grattis, det kan bli lättare framöver. I varje fall om landshövding Gerhard Larsson får bestämma.

Annons
Strandskyddet är en minst sagt het fråga. På flera håll, till exempel Alnön och Juniskär, tycker många att kommunen varit för för släpphänt och låtit exploateringen gå för långt.
Samtidigt finns det stora kustområden som inte alls är utbyggda. Gerhard Larsson nämner delar av Njurundakusten, Åstön och Höga Kusten som exempel. Här vill han luckra upp strandskyddet.
Jag ser det här som en utvecklingsfråga. Det här länet har varit väldigt lydigt i förhållande till lagstiftningen och vi har väldigt lite strandnära bebyggelse jämfört med Stockholms skärgård och Smögen till exempel, säger Gerhard Larsson.
Nu föreslår han att riksdagen ger länen och kommunerna möjligheten att göra en mer bred prövning där miljöbalkens portalparagraf om långsiktig hållbar utveckling i stället blir styrande.
Konkret skulle det innebära att länsstyrelsen får uppgiften att kartlägga de känsligaste naturområdena och skydda dem. Kommunen får peka ut viktiga rekreations- och friluftsplatser för allmänheten i sina översiktsplaner.
De områden som därefter \"blir över\" ska strandskyddsdispenser ges i större omfattning än idag. Gerhard Larsson har en vision om att de här områdena ska göras tillgängliga via Internet med hjälp av den senaste karttekniken.
På så vis ska till exempel Stockholmare lockas hit för att bygga.
Vi har inte gått igenom hur många områden som kan bli aktuella. Men klart är att det finns ett ganska gott utrymme längs länets kust, säger Gerhard Larsson.
Enligt honom gör mer bebyggelse att de strandnära områdena kan skötas på ett bättre sätt.
Vårt förslag skulle göra att fler bryr sig om områdena runt strandkanten. I dag är det många ställen som är ogenomträngliga ner till vattnet. Kusten skulle genom det här bli mer lättillgänglig, säger Gerhard Larsson.
Landshövdingen har presenterat sina förslag för rikets andra landshövdingar och även skickat dem vidare till regeringen. Där arbetar en särskild arbetsgrupp med att förbereda nya förslag till en proposition för riksdagen.
Idag är lagstiftningen bindande för hela landet. Det gör att det blir många dispenser och överklaganden. När kommuner vill vara frikostiga slår ofta Naturvårdsverket ner mot dem med hänsyn till att man inte vet vilka naturvärden som finns. Med den här lösningen går det komma runt de problemen, säger Gerhard Larsson.

Mer läsning

Annons