Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget drar in på provrörsbefruktning

Annons
Barnlösa par i Västernorrland får i fortsättningen bara ett betalt försök med konstgjord befruktning.
Sen ger vi också plats för dem som behöver äggdonation. Det är nytt, säger landstingsrådet Ewa Söderberg (s).
Indragningen till ett försök gäller så kallad provrörsbefruktning eller in vitro-fertilisering, IVF. Befruktningen sker då utanför kroppen.
Anledningen är att korta kön av väntande par. Så görs på rekommendation i alla landsting inom Norrlands förbundsdirektion - Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.
För att så många som möjligt ska få möjligheten så minskar vi från två betalda försök till ett. Då blir det fler som får ett försök i alla fall som landstinget står för, säger Ewa Söderberg.
Från patientföreningen Iris, Infertilas riksförening i Sverige, drivs kravet att få tre försök från landstingen. Varje behandling kostar runt 20.000 kronor. Tre försök ökar chansen att lyckas till 75 procent.
Nyordningen i Norrland blir nu ett negativt besked till barnlösa som misslyckas vid första försöket och vill fortsätta. Det medger Ewa Söderberg.
Det är bara att konstatera att då får de stå för den kostnaden själv. Det är ungefär 30 procent som lyckas första gången, säger hon.
Landstinget ska även titta vidare på frågan om lesbiskas rätt till hjälp med befruktning. Det sker utifrån ett riksdagsbeslut under sommaren.
Det är en diskussion vi får vi ta med oss upp till Åre när vi träffas nästa gång i Norrlands förbundsdirektion i september, säger Ewa Söderberg.
Riktlinjerna för IVF och äggdonation godtas av politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsdelegation. Sannolikt måste även landstingsfullmäktige godkänna beslutet.

Mer läsning

Annons