Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget får 64 miljoner

Landstinget får sina resterande 64 miljoner kronor från kommunakuten. Det beslutade regeringen i går. — Ett bevis på att vi arbetar bra, säger en nöjd landstingsstyrelseordförande Jan Sjödin (s).

Annons
Det är tack vare vändningen till plus i bokslutet för 2004 som landstinget till sist kan kvittera ut sitt statliga akutstöd.
Ursprungligen beviljades 85 miljoner. En fjärdedel, cirka 21 miljoner, har redan betalats ut.
Resten har varit en lång kapplöpning i motvind för att budgeten ska gå ihop.
Enligt den förlängda överenskommelsen med kommundelegationen, allmänt kallad kommunakuten, skulle bidraget till omstrukturering betalas ut om landstinget uppnår ekonomisk balans senast i bokslut 2004.
Det uppnås nu med råge - + 52 miljoner - och kommunminister Sven-Erik Österberg tycks svälja att Västernorrland faktiskt inte uppfyller kriteriet att kostnaderna samtidigt skulle pressas ner med 100 miljoner.
Akutstödet fullföljs ändå. Jan Sjödin fick ett glatt regeringsbesked att fira i husvagnen på Risön.
Roligt! Dels är det bra för landstingets ekonomi, dels ett bevis på att vi har arbetat hårt för att uppfylla kraven, kommenterar han.
Pengarna är ett engångsbelopp som inte går att stoppa in i sjukvård eller annan verksamhet hur som helst.
Det är en förstärkning av ekonomin, en förstärkning av likviditeten. De får inte räknas in i budgeten så att vi ökar utgifterna med 64 miljoner.
Vi har inte heller några lån av större karaktär som vi måste lösa. Men det dyker alltid upp saker som man ska ha pengarna till, säger Jan Sjödin.
Ingen i landstinget hade vågat räkna hem de här extra pengarna i förskott.
Detta särskilt som landstingets revisorer i sitt intyg till regeringen noterade landstingets kostnader istället för att minska i dag ligger 408 miljoner högre än nivån som överenskoms med staten 2000.
Osäkerheten understryks av det faktum att två pressmeddelanden fanns förberedda på torsdagen - ett om regeringen skulle säga ja och ett om
regeringen skulle säga nej.
Noga räknat är det 63.750.000 kronor som kommer att betalas ut till landstinget.

Mer läsning

Annons