Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget kan skicka patienter för operation till Hudiksvall

Landstinget kan börja skicka patienter till Hudiksvall när Sundsvalls operationssalar stängs för renovering. Det uppger flera källor.

Annons

Enligt flera personer ska Margareta Rödén ha kommit med uppgiften under Hälso- och sjukvårdsnämndens senaste arbetsutskott. Uttalande blev inte diariefört och flera personer säger att hon sa det i förbifarten och "på sidan om protokollet".

Budskapet var att skicka patienter till andra län när operationssalarna i Sundsvall stängs för renovering. Det sjukhus som Rödén föreslog var Hudiksvall.

En som reagerade på uttalandet är Stig Grip (M), gruppledare i landstinget.

– Jag blev rejält fundersam när hon sa det där och jag frågade vad man skulle spara. Jag fick inget svar då, men vi politiker behöver siffror. Man kan också konstatera att människorna som söker vård finns kvar även om Sollefteå sjukhus läggs ner.

Tv: Här tas första spadtaget i operationssalsbygget

Även Bengt Sörlin (M) är fundersam till att köpa vård i ett annat landsting.

– Det är märkligt att man vill lägga ner operativa delen i Sollefteå samtidigt som Sundsvall stänger sina operationssalar. Varför betala för den kompetens som vi redan har i Sollefteå?

Andra kritiska röster pekar på att det både blir dyra utomlänskostnader men att man också förlorar skatteintäkter eftersom det blir löner och skatt i ett annat län.

– Utomlänskostnaderna skenar för Sundsvall och de har inte klarat av sina patienter utan har tvingats köpa tjänster hela tiden. Man kan undra hur det ska bli nu när man hotar med att dra ner i Sollefteå samtidigt som Sundsvall ska renovera sina salar. Den här lösningen kommer bara att bli dyr, säger en person med god insyn.

Annicka Burman (V), Hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande, menar att utomlänsvård inte alls behöver bli dyrare eftersom mycket har med volymer att göra.

– Det är till exempel billigare för en Örnsköldsviksmamma att föda i Umeå jämfört med i Örnsköldsvik.

Annicka Burman säger att det inte finns några konkreta planer på att skicka patienter till Hudiksvall utan att man "har fört olika tankar" och att man måste tänka utanför boxen för att lösa landstingskrisen.

– Det finns tankar kring att utöka samarbetet kring länet. För vår del mot Jämtland och Gävleborg. Men det finns inga konkreta planer.

Hur kan det bli billigare att transportera patienter till andra län och betala där i stället för att bedriva vården på de sjukhus som vi redan har, exempelvis i Sollefteå?

– Det är dyrt att upprätthålla kirurgikliniken i Sollefteå där ett stort antal personer arbetar. Eftersom vi inte har undersökt vad det skulle kosta att skicka patienter utanför länet så vet vi inte om det blir billigare. Mycket har med volymer att göra. Det är till exempel dyrare att operera ett knä i Sollefteå än i Örnsköldsvik.

Stig Grip (M) efterlyser en utomstående, oberoende utredning på vad det kommer att kosta med olika alternativ.

Allehanda.se har sökt Margareta Rödén och Ewa Back (S) under dagen.

Läs också: Margareta Rödén: "Det är ett missförstånd"

Mer läsning

Annons