Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget spar miljoner på ny telefonoperatör

/
  • Landstinget Västernorrland bytte teleoperatör och sparade fyra miljoner kronor. Pengarna skulle kunna omsättas till 26 händer som kan vårda länets sjuka invånare.

Landstinget Västernorrland har bytt telefonoperatör och sparat fyra miljoner kronor under 2005. Den summan kan bekosta 54 höftledsoperationer.

Annons
Under 2003 inledde Landstinget Västernorrland ett upphandlingsprojekt med länets kommuner och länsstyrelsen för att byta teleoperatör. Från och med
den 1 januari i år använder man sig av Ventelo Sverige AB istället för Telia.
Vi trodde att det fanns pengar att tjäna genom att byta teleoperatör. Vi valde att samarbeta med länets kommuner därför att vi kommunicerar mycket och alltid har haft ett nära samarbete. Kommunikation är väldigt viktigt och kostar mycket för både kommunerna och landstinget, säger Sören Lanner, inköpschef vid Landstinget Västernorrland.

Sparar 4 miljoner
Genom det nya avtalet med Ventelo får parterna bland annat lägre abonnemangsavgifter, lägre avgifter för samtal mellan användarnas egna abonnemang och mobiler samt mellan tjänstemännens mobiltelefoner.
Fram till augusti i år har landstinget sparat fyra miljoner kronor. Kostnaden har sänkts med 23 procent från samma period 2004.
Vi har tjänat mer än vad vi vågade hoppas på, säger Sören Lanner.
Vad betyder fyra miljoner kronor för landstinget?
Fyra miljoner motsvarar 25 procents drift av en vårdcentral. Om man omsätter beloppet i tjänster så får vi en ökning på 13 personer eftersom en tjänst kostar 300 000 kronor per år. Det är 26 händer i vården som kan hjälpa sjuka människor.
Hur kommer landstinget att använda pengarna?
Eftersom vårt landsting numera inte har något underskott så är pengarna till fördel för vår utveckling av vården.

Samma täckning
Ventelo vänder sig inte mot privatpersoner utan har en inriktning att lösa behov av telefoni- och kommunikationslösningar hos företag och offentliga organisationer.
Teleoperatören använder sig av samma underleverantörer som Telia Sonera AB i sitt fasta och mobila nät vilket gör att täckningen håller samma standard.
Det var viktigt för oss att ha kvar samma täckning som vi hade med Telia. Ventelo låg dessutom under Telias priser både när det gällde fast och mobil telefoni. Och till skillnad från Telia har de ingen öppningsavgift, säger Sören Lanner.

Lägst i Norrland
Landstinget Västernorrland är det landsting i Norrland som hittills i år haft de lägsta kostnaderna för sin telefoni. Övriga norrländska landsting har dessutom avtal med Telia Sonera AB.
Jämtlands läns landsting har fram till augusti betalat drygt tre miljoner kronor mer i telefonikostnader än Västernorrland. Trots att det senare är mer än dubbelt så stort.
Uppåt 15,5 miljoner kronor i telefonikostnader skiljer det mellan Landstinget Gävleborg, som betalar mest, och Landstinget Västernorrland, som betalar minst.
En jämförelse mellan samtliga avtal som Telia har med landstingen visar dessutom att Gävle har de högsta priserna för fast och mobil telefoni.

Gammalt avtal
Kenneth Nilsson, vid Gävleborgs landstings IT-enhet, menar att de höga kostnaderna för Landstinget Gävleborg beror på att de sitter fast i ett gammalt avtal med Telia.
Vi tecknade avtalet för flera år sedan, före min tid. Så det är löpande på minst sju år och vi sitter där vi sitter.
Siffrorna från vårt landsting gäller samtliga kostnader som rör telefonin. Om detsamma gäller för Västernorrland är det bara att gratulera.
Landstinget Gävleborg kommer att göra en ny upphandling när det gamla avtalet har löpt ut.
- Då kommer vi att välja den teleoperatör som har lägst priser och bäst kvalité, säger Kenneth Nilsson.


Fotnot: Ventelo Sverige AB är en fristående privatägd nordisk teleoperatör. I dag är cirka 55 000 svenska företag anslutna till Ventelo. 2004 omsatte företaget drygt 2 miljarder svenska kronor.

Mer läsning

Annons