Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets ekonomi går 18 miljoner back

Landstingsekonomin går plötsligt back igen. Underskottet i år blir 18 miljoner efter ett oväntat ras på 29 miljoner i skatteintäkterna. Det visar delårsprognosen som presenterades för de ledande politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott i går.

Annons
Allt såg annars ut att ha vänt till det bästa. Efter flera år med stora hål i hundramiljonersklassen i det ekonomiska resultatet infördes stoppaket och
hårda åtstramningar.
Utfallet 2004 landade på 52 miljoner plus. Det var över förväntan, inbegripet att skatten höjdes med 60 öre. När så årsredovisningen fastställdes i april tycktes krisen ha blåst förbi.
Men nu tar isvindarna fart igen.
Prognosen för helåret efter fyra månader för år 2005 är ett minus på 18 miljoner. Det är 19 miljoner sämre än budget.
Lägre skatteintäkter än budgeterat till följd av avtagande ekonomisk tillväxt uppges svara för merparten, 29 miljoner kronor.
Det framför allt väger upp är att medel som har satts av för oförutsedda utgifter inte har utnyttjats så mycket som väntat.
Landstingsstyrelsens ordförande Jan Sjödin (s) pekar hellre på det faktum att landstinget har ett överskott på 68 miljoner efter fyra månader. Han låter sig inte nedslås av helårsprognosen.
Klart det är mycket jobb. Men arton miljoner går att räta upp till årets slut. Det är fyra månader det här. Vi har realistiska möjligheter att klara budget, säger han.
Kontentan är fortsatt stram politik vilket underströks redan när budgeten antogs på hösten 2004.
Det viktigaste är att hålla personalkostnader, att vända på varje krona.
Alla bidrag är viktiga och alla besparingar, säger Jan Sjödin.
Högre intäkter än beräknat, läkemedelskostnader som ökar allt mindre och färre stafetter står på plussidan. Riks- och regionsjukvård, sjukresor samt kök och restauranger är fortfarande dyrare än budget.
Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar redovisar balans i ekonomin för 2005. Örnsköldsvik beräknar till och med att gå plus med 3,5 miljoner.
Prognosen för Landstingsservice är 6,9 miljoner i underskott. Främst är det ambulanssjukvård, sjukresor med taxi samt kök och restauranger i Sollefteå och Örnsköldsvik som kostar för mycket.

Mer läsning

Annons