Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets nya besparingar – ST har den hemliga listan

Avveckling av medicinskt rehab i Härnösand, flytt av förlossningsvården även från Örnsköldsvik, nivåstrukturering av kirurgi och ortopedi, minskade anslag till Scenkonstbolaget ...
Enligt uppgifter till ST är det en diger lista på besparingar som landstinget överväger.

Annons

Det handlar om trovärdiga men obekräftade uppgifter som visar upp ett flertal förslag från landstingets tjänstemän på hur man ska få stopp på det fria fallet i ekonomin. Landstinget har själva inte gått ut med listan.

– Det finns fler områden i underlaget, bekräftar Elisabet Strömqvist (S), Landstingsstyrelsens ordförande.

Som vi tidigare berättat föreslås att BB och all operativ verksamhet i Sollefteå läggs ner, liksom Österåsens hälsohem.

Förslaget tar även upp att flytta förlossningsvården och den slutna kvinnosjukvården från både Sollefteå och Örnsköldsvik.

– Jag vill inte gå in i nämndens (läs Hälso- och sjukvårdsnämndens) diskussioner, men vi har det här underlaget och det ska in för politisk beredning och process, säger Elisabet Strömqvist.

Just besparingar på BB och förlossningsvården brukar väcka starka reaktioner.

– Det är de här delarna som berör folk allra mest och naturligtvis är det svåra diskussioner, men ställt mot den ekonomiska situationen bedömer vi att vi har inga andra alternativ än att inleda en sån här process, säger Strömqvist.

Om man avvecklar i Övik, finns det inte risk att de patienterna vänder sig mot Umeå?

– Jo, det ligger i diskussionen och därför vill jag inte kliva in för tidigt i det arbete som börjar nu, säger Elisabet Strömqvist.

När man tagit fram nya länskliniker har man pekat på att en samordning mellan sjukhusen kan spara mycket resurser. Nu föreslås att flytta alla höftoperationer från Sundsvall till Örnsköldsvik, nivåstrukturering av kirurgi och ortopedi mellan Övik och Sundsvall, samt samlokalisering av smärtrehabilitering till Sollefteå.

Ett förslag i repris gäller avveckling av medicinskt rehab i Härnösand.

– Det är samma där. Det är ett underlag som finns och som ska ut på politisk beredning, säger Strömqvist.

Vidare föreslås kraftigt minskade anslag till både Scenkonstbolaget och Länsmuseet, samt avveckling av en eller flera folkhögskolor.

Kommer det här att väcka starka reaktioner?

– Ja. Jag har stor respekt för reaktionerna med oro, frustration och rädsla. Det är oundvikligt att folk påverkas av den här diskussionen, säger Strömqvist.

Lars-Gunnar Hultin (V), ledamot i bland annat Landstingsstyrelsen, säger sig ha full förståelse för att beskeden kan skapa starka reaktioner i framför allt Sollefteå.

– Jag har en full förståelse för att man har en oro i Sollefteå, för det här har varit uppe till diskussion i massmedia många gånger. Men man ska vara oroliga i Sundsvall också, för min förhoppning är att vi kan sprida de besparingskrav som finns på ett rättvist sätt över länet, säger Hultin.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S) vill ännu inte kommentera besparingsförslaget.

Vi har utan att lyckas sökt specialistsjukvårdens förvaltningschef Margareta Berglund Rödén för en kommentar.

Mer läsning

Annons