Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsreportern om besparingarna: Ett beslut under galgen

Det är under galgen, med bakbundna händer, inträngd i ett hörn och djupt nedsänkt under vatten kippandes efter andan som Landstinget Västernorrland är på väg att lägga ner akutverksamheten på Sollefteå sjukhus.

Även om man inte vill så verkar man inte ha något val.

Annons

Landstingets ekonomiska bekymmer är så allvarliga att tjänstemän och politiker nu är tvingade att göra kraftiga förändringar för att försöka förhindra en ekonomisk kollaps. Under flera år har kritik mot akutverksamheten på Sollefteå sjukhus med jämna mellanrum poppat upp som frågan som bara landstingspolitikerna kan blunda för. Med en ständigt minskande befolkning ökar pressen varje år på Sollefteå samtidigt som sjukhuset fyller en viktig funktion för den lokala arbetsmarknaden.

Men Sollefteå sjukhus har svårt att rekrytera läkare. Antalet vakanta läkartjänster låg på nästan 30 procent, vilket var dubbelt så mycket som Sundsvalls sjukhus hade, när vi skrev om frågan för mindre än ett år sedan. Läkarvakanserna i Övik var för övrigt ännu högre och låg då på 40 procent.

Läs också: Landstingets nya besparingar – ST har den hemliga listan

Och vakanserna leder till höga kostnader för stafettläkare, vilket kanske är landstingets största enskilda ekonomiska bekymmer.

Men vakanserna leder även till en ond cirkel där trycket på de kvarvarande doktorerna ökar med ständiga jourer och stora övertidsuttag.

Ett annat dilemma är att besparingsförslagen återigen riskerar att starta ett skyttegravskrig där Ångermanland och Medelpad försöker skadeskjuta varandras sjukhus. Men ett kraftigt försvagat Sundsvalls sjukhus skulle förmodligen inte gagna Ångermanland. Vinnaren lär i stället bli Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

I sammanhanget kan man tycka att det är förvånande att en förlamande sjukhusdebatt mellan landskapen inte ersätts av konkreta förslag på hur man kan skapa en bättre akutsjukvård i hela länet. En läkarbemannad ambulanshelikopter i Västernorrland skulle till exempel kunna vara en investering som förmodligen skulle kunna rädda liv i länet i en ofta tidskritisk akutsjukvård.

Mer läsning

Annons