Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet bäst i landet på att erbjuda heltidstjänster

Nästan alla landstingsanställda kvinnor i Västernorrland jobbar heltid. Det är flest i Sverige. Men fortfarande återstår några procent tills alla kan erbjudas full arbetstid. Bland annat krävs politiska beslut från landstingsledningen anser facket.

Annons
Jan-Olov Lampinen, ordförande för Kommunalarbetarförbundets sektion 1 i Västernorrland är inte överraskad över de positiva siffrorna som redovisas i kommunernas och landstingets tidning Dagens Samhälle.
Vi har arbetat aktivt med den här frågan i minst tjugo år. Landstingets politiker i länet är positiva. Men visst handlar det om pengar att omvandla deltidstjänster till heltidstjänster.
För Kommunalarbetarförbundet är frågan om deltids-eller heltidstjänster en jämställdhetsfråga. Alla ska kunna leva på sina inkomster och inte vara beroende av en andra familjeförsörjare. Alla ska ha rätt till en god pension.
I flera omgångar har pengar avsatts till prioriterade grupper, framför allt kvinnor som arbetar i vården. Idag har 85,3 procent av dessa kvinnor heltidtjänster. Slår man ihop kvinnor och män i statistiken arbetar 95,4 heltid.
Det finns ett beslut att vakanta deltidstjänster ska göras om till heltider. Men idag är rörligheten liten på grund av omorganisationer, säger Jan-Olov Lampinen.
Hinder som nämns för att göra deltider till heltider inom landstinget i Västernorrland har i möjligaste mån försökts undanröjas. Bland annat handlar det om schemaläggning när färre personer ska arbeta fler timmar.
Tvättstugeschemat, där de anställda själva lägger in arbetstiden, är en metod som idag används framgångsrikt på flera arbetsplatser. En metod som ger frihet till de anställda att själva välja sina arbetstider.
Det ska också finnas tid för kompetensutveckling. Men framför allt ska arbetstiden planeras på ett effektivt sätt, säger Jan-Olov Lampinen.
Kommunalrabetarförbundets sektion 1 i Härnösand och Medelpad har cirka tusen medlemmar. Det organiserar bland annat undersköterskor, städ-och kökspersonal samt transport och landstingsfastigheter.

Mer läsning

Annons