Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa fängelsestraff för fem i heroinligan

Två och ett halvt års fängelse. Det blev domen för tre Sundsvallsbor i heroinligan. En kvinna och en man utvisas dessutom till sitt hemland Vietnam.
Tyngsta straffet på sex och ett halvt års fängelse fick en 45-årig tvåbarnspappa som tidigare bott i Sundsvall.

Annons
Totalt dömdes i går 26 personer för inblandning i knarkaffärerna.
Missbrukarna från Sundsvallsområdet köpte heroinet förpackat i sugrör. Knarket såldes i anslutning till tunnlar vid tågstationen, vid GA-kyrkan och vid en restaurang på Köpmangatan.
Sex huvudmän åtalades i det omfattande narkotikamålet. Ett åtal mot 45-åringens fru ogillades. Under rättegången sade hon sig vara helt ovetande om knarkaffärerna och gråtande förklarade hon för rätten hur mycket hon längtade efter sina barn. En annan Helsingborgare som ska ha fungerat som knarkkurir fick fängelse i två år. Han är själv beroende av narkotika och anses inte ha haft samma vinstsyfte i de omfattande affärerna.
Varken 45-åringen som fick det hårdaste straffet, eller de tre Sundsvallsborna, missbrukar själva heroin. 45-åringen bor i Sverige sedan 13 år tillbaka och har ett heltidsarbete. De två Sundsvallsborna som utvisas har båda barn som bor i Vietnam. Mannen kom till Sverige i november förra året medan kvinnan sedan drygt ett år tillbaka är gift med en svensk man.
Men sprängningen av knarkligan stannar inte vid att langarna lastas för sin verksamhet.
Ytterligare elva Sundsvallsbor och en Timråbo fick mellan två och åtta månader långa fängelsestraff för narkotikabrott. De yngsta köparna är en 20-årig man från Sundsvall som dömdes till fem månaders fängelse och en 22-årig kvinna som fick åtta månader.
Nio av de medåtalade Sundsvalls- och Timråborna dömdes till skyddstillsyn.
När den långa rättegången inleddes hävdade åklagaren att det gjorts minst 250 knarkaffärer under en enda vintermånad. Vice chefsåklagare Peter Salzberg hänvisade till omfattande videospaning och telefonavlyssning. På så sätt ville han visa ligamedlemmarnas olika roller i affärerna.
Under polisutredningen kom man fram till att ligan hanterat minst 90 gram, och sålt minst 65 gram heroin. Förtjänsten blev 130 000 kronor. De medåtalade missbrukarna ansåg dock att ligan hade lurat dem på halva mängden knark.
Paret från Helsingborg nekade till att de var Sundsvallsbornas leverantörer, men i ett källarförråd i deras hus hittades 157 gram heroin och 160 ecstasytabletter.
Peter Salzberg vill analysera domen djupare innan han tar ställning till en eventuell överklagan.
Det enda jag kan säga så här långt är att den ser välskriven ut, säger han.

Mer läsning

Annons