Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långväga vittne i kyrkstöldsrättegången

/
  • Juan Antonio Lopez Ruiz, polischef från Teneriffa, vittnade igår i rättegången mot Jose Arteaga gällande de omfattande kyrkstölderna. Här tillsammans med kammaråklagare Katarina Eriksson.

Polischefen från Teneriffa tycker att Sverige är vackert, i varje fall den del han såg genom fönstret på tågresan från Stockholm till Sundsvall i går. Han hade kallats som vittne i rättegången mot Jose Arteaga som misstänks för de omfattande stöderna ur kyrkor de senaste åren.

Annons
Det långväga vittnet bidrog först till en försening av förhandlingen i Tingsrätten. Han kom med tåget och var hungrig, så först fick han äta. När det så var dags för förhandling användes en lång stund åt att försöka få fram en tolk, då det visade sig att den tolk som kallats var bekant med Arteaga och därmed inte kunde tolka i rätten.
Så småningom, efter en timmes väntan, var det så dags för polischefen Juan Antonio Lopez Ruiz från Tenerifa att berätta om sina erfarenheter av Arteaga.
Som kriminalkommissarie var han ansvarig för den husrannsakan som gjordes i Arteagas postbox på Teneriffa, då man hittade sex paket innehållande konstföremål från Sverige. Han ansvarade också för den husrannsakan som sedan gjordes i Arteagas lägenhet.
Det var väldigt svårt att ta sig in, han hade många säkerhetsanordningar som gallergrindar. När vi väl tog oss in fann vi en mängd konstföremål som togs om hand av ett museum på Teneriffa.
Vittnet kunde också berätta att samma postbox, nummer 10592 på posten i Teneriffa, använts av Arteaga redan 1990, då flera pälsar hittades i boxen. Pälsar som visade sig vara stulna från en butik i Sverige.
Det långväga vittnet svarade på frågor från åklagare och den åtalades advokat i ungefär 45 minuter innan uppdraget var slutfört. Redan tidigt på torsdagens morgon reste han tillbaks till Teneriffa, efter att ha fått en guidad tur i Sundsvall med omnejd.

Mer läsning

Annons