Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsförsäkringar stäms på miljonbelopp

Anders Wibron AB stämmer Länsförsäkringar på 1,6 miljoner kronor. Tvisten gäller ett försäkringsärende där parterna har svårt att enas. Allt började med att tjuvar bröt sig in på Ranchen och ställde till med svår förödelse.

Annons
Vintern 2003 var det ett inbrott på restaurang Ranchen i Sundsvall. En altandörr lämnades på vid gavel och fick till följd att vattenledningar frös sönder på båda våningsplanen. Vatten strömmade ut i lokalen och orsakade skador på trossbotten och inredning. Även de inventarier som tjuvarna lämnat kvar tog stryk.
Händelsen anmäldes och en försäkringstjänsteman kom och gjorde en inspektion. Anders Wibron som äger byggnaden var med och berättade om inbrottet och att saker blivit stulna i okänd omfattning. Parterna kom överens om att påbörja arbetet med att röja upp och blottlägga skadorna, men några dagar senare ändrade sig Länsförsäkringar.
De trodde att elen varit avstängd på grund av obetalda räkningar och att det orsakat frysskadorna. En segdragen tvist uppstod, men i november insåg Länsförsäkringar att de hade fel. I ett brev meddelade de att försäkringen gällde för \"reparationer av de skador, som uppstod i samband med frysning vintern 2002 2003\".
Anders Wibrons bolag har också krävt ersättning för de inventarier som stals vid inbrottet, men Länsförsäkringar har avvisat kravet med hänvisning till att det gått för lång tid efter stölden och därmed är preskriberat.
Försäkringsbolagets regler strider mot försäkringsavtalslagen. Jag skulle vilja kalla det ett slags omvänt försäkringsbedrägeri, säger försäkringstagarens juridiske ombud Mats Lundberg.
Han tycker att försäkringsbolagen ska hålla sig till lagen och inte upprätta egna villkor som kan lura folk.
I lagen framgår att man kan göra sina krav gällande upp till tre år från att man fått kännedom om att det är möjligt. Den som säger annat är inte sanningsenlig, säger Mats Lundberg.
Kravet på 1,6 miljoner inkluderar ersättning för skador på byggnad och lös egendom, intäktsbortfall samt stulen egendom.

Mer läsning

Annons