Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare fick en historielektion i kanoten

/
  • Bävrar, gamla tegelbruk och Högoms gravkullar. Under paddlingen längs Selångersån berättar museipedagogen Tina Johansson många spännande och roliga saker. I går satt personal från Skönsmons skola i kanoterna för att lära mer om stans historia.
  • Förskolläraren Lotta Kolbäck och hennes kollegor hade en spännande dag på Selångersån i går. Vid Högoms gravkullar blev det lunchpaus.
  • I bakgrunden syns det stora tegelbruket i Högom, som hade sin blomstringstid efter Sundsvallsbranden 1888. Under träbron tuffar en utflyktsbåt fram och i roddbåten sitter ett finklätt herrskap.
  • Under paddlingen längs Selångersån berättar museipedagogen Tina Johansson många spännande och roliga saker.
  • Friluftsteknik blandas med lokalhistoria under historiepaddlingarna i Selångersån. Turen startar i Selångersfjärden och fortsätter hela vägen ut till åns mynning.

Längs Selångersån finns platser som är fullspäckade av Sundsvalls historia.

I går paddlade hela personalstyrkan från Skönsmons skola sig fram – från järnålder till nutid.

– Jättespännande, säger förskolläraren Lotta Kolbäck.

Annons

För tredje sommaren arrangeras historiepaddlingar på Selångersån. Bakom står Sundsvalls museum och Naturskolan Kom ut, som är ett samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen, kultur & fritid samt Friluftsfrämjandet.

"Lära in ute" är Naturskolans devis, och hittills har högstadielever och gymnasister haft historielektioner i kanoten. I går var det ett gäng lärares tur.

De började vid kyrkoruinen i Selånger och första stoppet i ån var vid järnvägsbron i Granlo. Förr låg här en träbro och på den forslades material till Laurents tegelbruk på södra sidan. Det var ett av de många bruk längs Selångersån som försåg Sundsvalls blivande stenstad med tegel efter den stora branden 1888.

– Laurent var en fattig arbetare från Uppland som kom till Sundsvall för att lyckas, berättar museipedagogen Tina Johansson vid åkanten.

Han lyckades med sin dröm och blev både tegelmästare och omtyckt direktör.

Två lördagar i sommar får allmänheten chans att vara med på historiepaddlingarna, som startar i Selångersfjärden och avslutas vid hamnträdgården.

– Tanken är att sätta fokus på Selångersån som en resurs för besöksnäring och kommunens invånare, säger museipedagogen Ulrika Stenbäck Lönnquist.

– Vi har guideturer på cykel också, för dem som inte vill paddla, säger Tina Johansson.

På senare tid har den bortglömda pärlan som rinner genom stan fått ett lyft genom kaféön och trampbåtsuthyrning. Men mer borde göras, menar Susanne Olofsson, som var med och grundade Naturskolan.

– Vi har ett stort önskemål om att man skulle lägga ut flytbryggor i ån. Det skulle göra den mer tillgänglig, säger hon.

Mer läsning

Annons