Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare i 15 år – räknas inte

/
  • När Svante Lejon utbildade sig fanns ingen lärarexamen för SFI-lärare. Nu, efter 15 år som lärare, får han snart inte sätta betyg.

Nästa sommar fyller han 63.
Då spelar 15 år i klassrummen ingen roll.
Svante Lejon får inte längre sätta betyg.

Annons

– Absurt.

Så kommenterar Svante Lejon, SFI-lärare i Sundsvall, utslaget i en rättslig tvist med Skolverket – där både förvaltningsrätten och kammarätten nekar honom lärarlegitimation.

– Det fanns ingen lärarexamen för SFI-lärare då jag utbildade mig. Däremot är jag kompetent att undervisa enligt Skolöverstyrelsen (äldre motsvarighet till Skolverket, reds. anm), men jag måste ändå ha den här nya legitimationen på papper för att kunna sätta betyg. 

Dagen efter sin 63:e födelsedag får han, efter 15 år i klassrummen, inte längre betygsätta elever.

– Jag antar att jag kommer ha kvar min anställning i kommunen. Men om jag ska betygsätta måste någon mer vara med, kanske någon nyutexaminerad, säger han och fortsätter:

– Ska jag gå en lärarutbildning i flera år när jag går i pension om några år? Det här är rättsvidrigt och idiotiskt i största allmänhet.

Svante Lejon ifrågasätter rimligheten i den svenska lagstiftningen:

– Jag tycker att det är ett anmärkningsvärt hafsverk som har oroat och ställt till med mycket besvär för väldigt många. Det är ungefär som alla som tog körkort på 80-talet nu måste ha någon ytterligare kompetens. Man tar väl inte ifrån personer som är sjuksköterskor och läkare enligt gamla regler deras behörighet bara för att det kommer nya regler?

Efter de tunga rättsliga bakslagen sätter Lejon sitt sista hopp till riksdagen.

– Nu måste jag ta det politiskt. Jag ska ta kontakt med utbildningsutskottet.

Mer läsning

Annons