Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare ska få rätt att beslagta mobiler

Tidigast våren 2006 kan Utbildningsdepartementets förslag om en lagändring där skolan får rätt att beslagta mobiltelefoner om eleverna använder dessa under lektionstid bli verklighet.

Annons
Förslaget förbereds just nu inom departementet och först nästa vår kommer riksdagen att ta ställning till den nya lagen, enligt utbildningsminister Thomas Östros.
Mobiltelefoner i skolan har länge varit en omdiskuterad fråga. Många anser att de stör undervisningen och att en del ungdomar fuskar på prov genom att sms:a till varandra.
\"Skolans personal måste kunna omhänderta föremål som kan störa undervisningen\", skrev utbildningsminister Thomas Östros i ett svar på en fråga från Lars Leijonborg i riksdagen i förra veckan.
I slutet av 2002 lämnade skollagskommittén ett förslag till regeringen där bland annat rätten för skolan att beslagta mobiltelefoner fanns med. Enligt förslaget skulle lärare och rektorer få rätt att beslagta telefoner, men lämna tillbaka dem igen när skoldagen är slut.
Har inte fått signaler om att det skulle vara ett stort problem här. Men med en lag har man ju ett verktyg om det skulle bli problem, säger Leif Nilsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall.

Mer läsning

Annons