Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare vill inte tala om våldtäktskultur

/
  • Lärarna vill inte träffa Elin Nilsson, de skickar inte ens svar på inbjudan utan låter facket skicka svar till förvaltningen.

Efter att lärarna reagerat på att Elin Nilsson (M) pratat om våldtäktskultur i skolan i samband med smiskbråket bjöd hon in dem till ett möte.
Men lärarna vill inte träffa henne, facket stöttar dem och uppmanar nämndsledamöter att hålla tyst.

Annons

Lärarna ställde sig frågande till den inbjudan som de fått från Elin Nilsson och vände sig till de fackliga företrädarna. Hon bjöd in till möte för att diskutera skrivelsen som lärarna gjort till Tommy Nilsson angående uttalandet.

"Vi undrar om Elin Nilsson bjuder in oss som företrädare för Barn- och utbildningsnämnden, som politiker eller privatperson? Det framgår inte av den inbjudan vi fått" skriver de i brevet till Lärarnas riksförbund.

Lärarna vill inte ha en fortsättning i media, något som de uppfattat även är barn- och utbildningsförvaltningens önskemål. De påpekar igen att de känner sig kränkta av Elin Nilssons uttalande. "Vi är övertygade om att en avgörande grundsten i byggandet av Sveriges bästa skola 2021 är att ledamöter i Barn och utbildningsnämnden visar respekt i kommunikationen med kommunens lärare", skriver de.

LR ställer sig bakom skrivelsen som lärarna gjort och skriver till förvaltningen "att föra en dialog med enskild person som rör arbetsförhållanden för våra medlemmar är inget vi accepterar."

Facket anser att det här ska hållas på en formell nivå "där inte enskilda personer kallar till möten med personal".

Till sist så manar LR till tystnad utåt, genom att påpeka att det är önskvärt att nämnden tydliggör för ledamöterna vad som gäller i detta ärende och att ledamöterna är solidariska med nämndens agerande.

Att lärarna reagerade på uttrycket våldtäktskultur tror hon har att göra med att lärarna inte lyssnat till hela ljudinspelningarna.

– Vi har problem när anställda inte törs prata nu tycker facket att vi politiker inte heller ska använda oss av meddelarfriheten, säger Elin Nilsson.

– Möten måste vi ha för att prata. Jag träffar många människor, ska facket lägga sig i det? Jag bjöd in till ett samtal för att höra vad lärarna tycker att jag ska leverera.

Elin Nilsson tycker inte att facket har med det här att göra.

– De måste tänka lite, de företräder lärarna men jag har inte kränkt någon lärare. Det hade varit värre om jag inte velat lyssna på dem. Nu tycker facket att jag inte ska ha yttrandefrihet, inte meddelarfrihet och inte mötesfrihet. Det är konstigt.

Läs också: Rektorn och läraren avstängda från skolan

Mer läsning

Annons