Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarlöner och arbetstid

Nu har förbundsrådet i Lärarnas Riksförbund godkänt avtalet med en löneökning två procent för 2005 och 2006 och en omförhandling väntar 2007. Däremot lyckades man inte få till en reglering av undervisningstiden eller något garantilönepåslag.

Annons
Själva löneökningen är prolongering av det tidigare avtalet, berättar Jan Eriksson, kommunombud till vardags lärare i Matfors.
Under torsdagen satt han och kollegan Per Mickelsson från Timrå i förbundsrådets förhandlingar, och den stora frågan var en reglering av undervisningstiden.
Fram till 1996 var den exakt reglerad i antalet undervisningstimmar per vecka. Nu är det arbetsgivaren som står för regleringen och det betyder oftast att lärarna får jobba mer ute i klassrummen.
Det finns ett stort missnöje med detta. Det flesta vill minska sin undervisningtid och att det ska finnas någon form av reglering. I en del kommuner är det väldigt besvärligt, men i Sundsvall är det förhållandevis bra, säger Jan Eriksson.
De individuella lönerna är inte heller så populära, men ingen kommer att ändra på det.
Många vill ha ett garantilönepåslag och i Sundsvall lyckades vi förhandla fram det. Folk ska inte behöva förlora pengar på inflationen. Den måste kompenseras med ett lönepåslag.
Efter påsk kommer förhandlingar med de lokala arbetsgivarna ute i landet inledas och var man landar vill inte Jan Eriksson sia om än.
Förts måste vi gå ut och informera om dagens beslut, säger han.


Mer läsning

Annons