Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarstudenter tillfreds med kritiserad utbildning

Den nya lärarutbildningen får skarp kritik av Högskoleverket. Men Mittuniversitetets lärarstudenter är ganska nöjda med sin utbildning.

Annons
Studenterna har så stor valfrihet att de ofta läser en kurs här och en där utan sammanhang och djup. Kurser i att lära barn läsa och skriva och i att sätta betyg är inte obligatoriska.
När Högskoleverket satte betyg på den lärarutbildning som startade 2001 blev det inte nådigt. Men studenterna vid Mittuniversitetet har inte vantrivts - åtminstone inte så att Anna Jernberg, studentkårsordförande i Härnösand och själv lärarstudent, uppfattat det.
Kursen i läs- och skrivutveckling borde vara obligatorisk. Och så vill många lära sig mer om konflikthantering. Men valmöjlighet måste finnas och vi får alltid bra svar på våra frågor, säger hon.
Lärarutbildningens utvecklingsledare Karin Orving menar att det tar tid innan en ny utbildning lever upp till de krav reformen utgick från.
Visst väljer studenterna gärna lätta kurser, men vi talar om vad de bör läsa för att bli anställningsbara, säger hon.
Hon tror att ett nyblivet universitet lätt kommer att leva upp till de nya krav Högskoleverket ställer, inte minst på koppling mellan utbildning och forskning.

Mer läsning

Annons