Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om krisläge i hemsjukvården

/
  • De medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i Sundsvalls kommun, Kerstin Nohrstedt och Gurli Edlund, berättar om en krisartad situation för patientsäkerheten under sommaren.

Sundsvalls kommun har haft en krisartad situation inom framför allt hemsjukvåden i sommar.
Brist på bemanning har gjort att personalen gått på knäna, vilket i sin tur ha drabbat många brukare.

Annons

– I sommar har det inte fungerat tillfredsställande ur patientsäkerhetssynpunkt. Där måste vi förbättra oss. Vi har ju ett avvikelsesystem och ser avvikelser, säger Gurli Edlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

Länets kommuner tog över hemsjukvården från landstinget den 3 februari genom en skatteväxling. I en rapport uttrycker de två MAS-arna Gurli Edlund och Kerstin Nohrstedt en stor oro för patientsäkerheten.

"Sammantagen bedömning av MAS är att det finns brister generellt inom hälso- och sjukvård i Sundvalls kommun och att arbetet med patientsäkerhet behöver förbättras och stärkas", skrev de två i en rapport i slutet av maj,

Som exempel på riskområden finns bland annat tillgänglighet till distriktssköterska, palliativ omvårdnad i hemmet, informationsöverföring och avancerad hemsjukvård.

Statistik visar att antalet avvikelser under första halvåret i kommunen ökat med över 50 procent, från 167 stycken till 259.

Särskilt under sommaren har situationen varit kritisk och i en färsk rapport talas om ett "krisläge i Sundsvalls kommuns hemsjukvård" med bland annat halverad bemanning, hög arbetsbelastning och en arbetsmiljö som är nära att brista.

– I somras hamnade vi i ett läge där landstinget pressade ut till oss och vi har inte resurserna för allt som vi får. Vi fick ta över väldigt mycket från landstinget där vi var tvungna att göra åtgärder för att distriktssköterskorna skulle klara sin arbetssituation. Det var ett allvarligt läge i somras, säger Kerstin Nohrstedt.

Varför blev det som det blev?

– Vi hade inte fått uppgifter från landstinget om hur mycket vi faktiskt skulle få. Vi har fått ta över otroligt mycket, säger Kerstin Nohrstedt.

Sundsvall kommun har haft extra svårt att klara av de nya arbetsuppgifterna inom Specialiserad sjukvård i hemmet (SSIH) där kommunens distriktssköterskor fått ta över ansvaret från landstinget på kvällar och nätter.

– Den delen har gett oss problem, eftersom vi inte var förberedda att vi skulle ta över den delen, säger Nohrstedt.

Mer läsning