Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmar: Akut behov av boende för flyktingbarnen i Sundsvall

/

Första prognosen från Migrationsverket pekade mot att 60 nya ensamkommande flyktingbarn skulle komma till i Sundsvall i år.
Under sommarmånaderna har det redan kommit 65.
– Situationen är akut för oss, säger Mats Abramson, utredare på socialtjänsten.

Annons

Se också: Ensamkommande Mahdi lämnade allt – "Ingen 15-åring vill flytta från familjen"

På Söndagsvägen åtta och tio i Ljustadalen står två hus som kommunen vill förvärva. Planen är att bygga 20 platser till ett boende för ensamkommande flyktingbarn samt servicelägenheter för tolv personer.

Socialnämnden har fattat ett beslut och nu ska frågan upp i kommunfullmäktige.

– Det stämmer att de är spekulanter, men än så länge har vi inte kommit överens, säger Peter Åman, ägare av fastigheterna.

Läs också: Fler boendeplatser för flyktingbarn

Utredaren Mats Abramson bekräftar att fastigheten är intressant för kommunen.

– Det är Drakfastigheter som sköter kontakterna med fastighetsägaren. Vi har gett förslaget att den här fastigheten skulle kunna passa vår verksamhet och skulle täcka en del av det behov som finns, säger Abramson.

Men behovet är ännu större än när investeringsbudgeten fastställdes 2013.

– Vi söker hela tiden efter den här typen av bostäder och behöver hitta fler. Vi saknar främst lägenheter och det är svårt att få tag i den typen av bostäder, säger Mats Abramson.

Sundsvall är långtifrån den enda kommunen i Sverige som brottas med bostadsproblemen. På flera platser saknas bostäder för att täcka upp de växande strömmarna av flyktingbarn.

Den senaste prognosen från Migrationsverket pekar på att Sundsvalls kommun kommer att ta emot 60 ensamkommande flyktingbarn varje år. Den siffran har reviderats bara under sommarmånaderna juni till augusti.

Totalt har det anlänt 65 ensamkommande flyktingbarn under den perioden.

Det gör att det finns ett behov av 200–220 platser de kommande fyra åren.

– Vi har inte 60 platser i dagsläget och bostadsmarknaden är svår i Sundsvall just nu precis som på många andra ställen i Sverige. Här gäller det att vi hittar en lösning på något sätt, säger Abramson.

Hur löser ni situationen i dag?

– Vi får ta hjälp av externa boenden för att hitta lösningar.

Hur ska ni lösa det på längre sikt?

– Det här är inte bara en fråga för socialtjänsten utan för hela kommunen att hantera. Jag skulle säga att diskussioner kring detta förs på alla nivåer i kommunen i dag.

Flyktingkatastrofen: "Jag fick hoppa över döda människor på gatorna"

Mer läsning

Annons