Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars satsade på en luft-luftvärmepump

Nyligen installerade Lars Wigren en ny luft-luftvärmepump i villan i Bergsåker.
— Jag är toppennöjd, säger han.

Annons
I många bostadsområden går bergvärmeborrarna för högtryck. Men för elkonsumenter med direktverkande el är det oftast inget alternativ. Lars Wigren i Bergsåker har hittat en lösning som passar honom. Nyligen investerade han i ett exemplar av den nya generationens luft-luftvärmepumpar.
Den fungerar som ett kylskåp fast tvärt om. Värmepumpen har en inomhusdel och en utomhusdel och används ofta som ett komplement till elelementen.
Insatt och klar kostade den 23 000 kronor. Sedan kostade det väl någon tusenlapp att dra el till den. På fyra år räknar jag med att ha tjänat igen den, säger Lars Wigren.
Den gamla luftvärmepumpen höll i 17 år. På den tiden stod det mellan den och en vedkamin.
Men med en kamin måste man hålla på med veden, frakta den och sedan ha utrymmet som krävs. I sådana här bostadsområden skulle det egentligen inte få finnas kaminer. Det blir sotigt, veden är inte torr och folk vet knappt hur man eldar, säger Lars Wigren.
Enligt honom finns det andra vinster än de omkring 6 000 kronor han räknar med att spara årligen efter installationen.
Luften känns väldigt ren och fräsch och det blir inte lika dammigt eftersom den är utrustad med ett filter som håller efter damm och mögelsvamp.
Många intresserade har besökt honom och de har ofta förundrats över att pumpen går så pass tyst. Ljudet vid trappen där den hänger går att jämföra med en mycket lågt ställd köksfläkt.
De flesta tror att den ska föra ett väldigt liv. Den gamla fläkten lät betydligt mer, säger han.
Lars Wigrens värmepump som är av märket Nordic Inverter har fått goda omdömen i oberoende tester.

Mer läsning

Annons