Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt krögarna själva bestämma sina öppettider"

Restaurangerna bör själva få bestämma sina öppettider. Det slog moderaterna fast på länsstämman i Sundsvall i helgen.
— Det är inte politikernas sak att besluta sådant. Det är lika illa som om vi skulle avgöra bensinmackarnas öppettider, säger oppositionsrådet Magnus Sjödin.

Annons
Moderaterna tror att oroligheterna vid stängningsdags minskar om krogarna stänger vid olika tidpunkter.
För man ut för många onyktra människor på gatorna samtidigt, ökar risken att det blir bråk, tror Magnus Sjödin.
Gemensamma stängningstider kan enligt politikerna innebära att festerna fortsätter i bostäderna där det blir svårare att kontrollera vad som händer.
Jan-Olof Stämberg vid kommunens alkoholenhet tror att riskerna är betydligt större om öppethållandet förlängs.
Det är ingen slump att vi har en skyddslagstiftning. Priser och tillgänglighet är de största styrmedlen när det gäller alkoholkonsumtionen, säger han.
Enligt Magnus Sjödin är det bara i storstäderna som restaurangägarna har den valmöjlighet som moderaterna anser ska finnas.
Helsingborg har provat det och där är invånarantalet 120 000. I Stockholm är 40 procent av misshandelsfallen kopplade till restaurangbesök och min kollega där anser att restaurangerna borde stänga tidigare, säger Jan-Olof Stämberg.
Moderaterna anser att det precis som idag skall ansökas om tillstånd med prövning i varje enskilt fall. Dessutom skall uppföljningen och kontrollen av restaurangverksamheterna skärpas.
Det är viktigt att vara tydlig med vad som gäller. Om en krögare missköter sig ska tillståndet dras tillbaka, säger Magnus Sjödin.
Jan-Olof Stämberg tror att ett oreglerat öppethållande i förlängningen skulle bli ett problem för krögarna.
De tvingas in i någonting som de egentligen inte vill ha. Utökar någon öppethållandet måste de andra följa efter och förlängs öppettiderna går människor ut senare. Min uppfattning är att klockan tre skulle vara en sluttid i hela Sverige.
Motionen om att krögarna själva ska få bestämma sina öppettider kom från Sundsvallsmoderaten Christan Qvist.

Mer läsning

Annons