Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att ta sig in i trådlösa nätverk

/
  • Nära hälften av de trådlösa nätverken i Sundvall saknar kryptering visar en granskning som ST gjort. Saknar ditt nätverk kryptering innebär det att den som har en modern bärbar dator kan snylta på din Internetuppkoppling eller i värsta fall använda nätverket för att sprida barnporr eller begå bedrägerier. Kunniga användare kan även komma åt innehållet på din dator.
  • Av de 136 trådlösa nätverk som ST fick signal ifrån på sin resa genom Sundsvall saknade hela 64 stycken kryptering. På de flesta trådlösa routrar som levereras är säkerhetsfunktionerna avstängda. De måste aktiveras av ägaren, något som många verkar glömma eller inte vara medvetna om.

Den som vill snylta på andras Internetuppkopplingar har stora möjligheter i Sundsvall. Ett test som ST gjort visar att nästan hälften av de trådlösa nätverken saknar kryptering. I värsta fall skulle en sådan nätverksägare kunna få stå till svars för databrott som en inkräktare gjort sig skyldig till.

Annons
Bärbara datorer och trådlösa nätverk har på senare år blivit allt populärare. Fördelarna med att slippa sladdar och kunna sitta var som helst i hemmet och surfa på Internet gör att allt fler väljer denna lösning.
Men det finns risker.
Andra användare kan komma åt ditt nätverk och därmed allt som finns bakom din brandvägg om inte anslutningen är krypterad.
I värsta fall kan du råka ut för någon som tankar hem barnporr från din uppkoppling eller begår bedrägerier, säger JonasThambert, säkerhetsrådgivare på Post- och telestyrelsen.
Du kan också råka ut för att någon använder din uppkoppling för fildelning. En olaglighet som även den kan leda till att du släpas inför domstol.
En undersökning som ST har gjort visar att det finns gott om oskyddade trådlösa nätverk i Sundsvall. Framförallt bland privatpersoner och mindre företag.
Utrustade med en bärbar dator för trådlös användning och ett program (Macstumbler) som söker efter tillgängliga nätverk körde vi runt i Sundsvall. Bilturen gick genom Nacksta, Sallyhill, centrum, Östermalm, LV 5, Södermalm och Mårtensro. Vi snappade upp signaler från cirka 130 nätverk under vår resa, av dessa saknade drygt 60 kryptering.
Det ligger ofta okunskap bakom. Trådlösa routrar levereras med alla säkerhetsfunktioner avslagna. Hur dessa används står ofta sist i användarmanualen och många kommer aldrig så långt eftersom de är nöjda med att få igång nätverket, säger Jonas Thambert.
Enligt honom är säkerhetsfunktionerna avslagna för att det ska vara enkelt att installera nätverken.
Några småföretagare som ST pratat med var inte medvetna om att deras nätverk var helt oskyddade.
Jag är dålig på datorer, men det här måste jag kolla upp på en gång, säger en av dem.
Det finns flera sätt att skydda sitt nätverk. Absolut viktigast är att ha en stark kryptering.
Där finns det ett par olika. WPA2 är den senaste och den ger ett bra skydd. Det är dock viktigt att tänka på att ändra lösenord från fabriksinställningarna som finns på routern och sedan även byta lösenord regelbundet, säger Jonas Thambert.
Som tycker att folks medvetenhet när det gäller datorsäkerhet har ökat på senare år.
Fler har brandväggar och uppgraderar sitt virusskydd regelbundet i dag. Fler trådlösa nätverk är också krypterade, men det är fortfarande på tok för många som inte är det.Fakta/Så skyddar du ditt trådlösa nätverk
Jonas Thambert, säkerhetsrådgivare på Post- och telestyrelsen, ger några viktiga råd för att skydda ditt trådlösa nätverk:
- Slå på krypteringen på din router. WPA2 (Wi-fi protected access) är den senaste och ger ett bra skydd. Äldre kryptering WEP (Wired Equivalen Pivacy) är enklare att knäcka. Det finns gratisprogram som kan tankas hem från Internet som fixar det.
- Ändra lösenord från fabriksinställningarna som routern har. Byt sedan lösenord regelbundet.
- Ändra namn på nätverket. Du kan även sluta annonsera ut namnet på nätverket genom att slå av SSID (Service Set Identifier). Då syns nätverket inte för den som söker ett nätverk att ansluta till.
- Lås nätverket på MAC-adresser. På så sätt kan du lista vilka datorer som ska ha behörighet att ansluta till nätverket. Varje nätverkskort har ett unikt nummer, det är detta som listas.

Mer läsning

Annons