Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare ta med cykel på tåget - men inte på X2000

Det ska bli lättare att ta med cyklar på tåg. För Sundsvalls del är det regional- och intercitytåg som i högre utsträckning kommer att ta ombord cyklar.

Annons
Sedan SJ under 90-talet slutade forsla polletterat gods har många saknat möjligheten att kunna ta med cykeln på tåget.
I dag, då cykeln blir allt viktigare inom turismen och dessutom framhålls i samband med en sundare livsstil, borde det vara naturligt att kunna åka tåg med cykel, tycker Banverket. Det försöker nu ena branschen bakom idén.
För Sundsvalls del blir det regional- och intercitytåg som så småningom kan erbjuda ökade möjligheter att ta med cykel. Tåg som kör på uppdrag av Länstrafiken tar redan i dag ombord cyklar i mån av plats.
Däremot ser SJ inga chanser att forsla cyklar med X2000 och andra snabbtåg. Utrymmena för gods är för små.
Banverket vill också uppmuntra till att cykelparkeringar byggs i anslutning till tågstationer. Där kan dagpendlare lämna cykeln och ta tåget till jobbet. I Lund finns redan en bevakad cykelparkering i en gammal lagerlokal.
Oftast är det kommunerna som äger marken och får ta huvudansvaret för eventuella cykelparkeringar. Men de kan söka statsbidrag som hjälp, säger Karin Björkman vid Banverket.
SJ kan också tänka sig att ibland koppla på särskilda cykelvagnar under turistsäsongen, främst för resor till större turistmål.

Mer läsning

Annons