Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxfisket slut för säsongen

/
  • Anders Svensson och Peter Nordin har plockat iland fiskeredsapen från havet.
  • Fiskaren Runo Nordin från Juniskär tycker att det vädermässigt varit en usel sommar. Han har också märkt en stor ökning av säl.

—Det har varit en urjäkligt dålig sommar. Styv kuling och starka strömmar. På det har vi sälarna som aldrig varit fler, säger fiskaren Runo Nordin från Juniskär.

Annons
Laxfisket är slut för säsongen. Nu kommer siken som ska gå upp i Ljungan för att leka.
Laxen förädlas, den röks, gravas och peppras. Pepparlaxen har blivit populär. Fem ton fryser vi in, det räcker över vintern. Det är kring jul och påsk det går mycket lax, säger Runo Nordin.
Telefomen ringer oavbrutet i i fiskeriet som ligger vid stranden av Juniskärsfjärden. Det är helg och folk vill ha gravad eller rökt lax och sik. Och stekt strömming.
Trots att det är högsäsong för turkiska kräftor så håller den förädlade fisken gott och väl sin plats, säger Runo Nordin.
Nordin berättar att de fiskade leksik i Bergafjärden förr om åren.
Det går inte nu för när vi kommer och ta upp nten är det bara huvudena kvar på siken. Sälen har kalasat upp vår inkomst, säger Runo Nordin.
Uppgifter från 1997 har analyserats och presenterats i en rapport från Fiskeriverket. Den visar att sälen under detta år skadade och åt upp fångad fisk till ett värde av 22 miljoner kronor i landet.. Beräkningarna är dock osäkra, och det sanna värdet antas därför ligga i intervallet 11-33 miljoner kronor.
Vi har haft tur med laxfällorna i år, ingen säl har varit inne i dem. Däremot höll vi på att förlora en fälla när det var storm därute. Den satt bara fast i en dragg när vi kom ut till den, säger Runo Nordin.
Efter 1997 finns inga aktuella beräkningar men skadorna ökar sannolikt i minst samma takt som gråsälsbeståndet, för närvarande sju procent per år. Det innebär att de totala kostnaderna för år 2003 kan överstiga 50 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons