Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionella bekräftad på Ortviken och Östrand

Nya prover bekräftar att det finns legionellabakterier i reningsanläggningen på Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Även i reningsanläggningen på Östrands massafabrik i Timrå finns legionella, om än i mer begränsad omfattning.

Annons
Det var i början av juli som SCA fick beskedet från Smittskyddsinstitutet att bioreningsanläggningen på Ortviken hade höga halter av legionellabakterier. Nu bekräftar en ny och mer omfattande serie provtagning de tidigare provsvaren.
Det förbryllande i mätresultaten är att man hittat förhöjda halter av legionellabakterier på några mätpunkter, medan några andra mätpunkter varit fria från dessa bakterier.
Vi saknar fortfarande en rimlig förklaring till varför legionella förekommer på vissa ställen i anläggningen men inte på andra, säger Jan Waluszewski, skyddschef på SCA Graphic i Sundsvall och fortsätter:
Vi kommer omgående att vidta åtgärder för att begränsa spridningsvägarna genom att så långt som möjligt hålla isär flödet av vatten från de delar av anläggningen där legionella konstaterats. Vi kommer också att undersöka möjligheten att förebygga tillväxt av legionella och att regelbundet sanera delar av anläggningen.
Tidigare har man upptäckt kraftig tillväxt av legionellabakterier på ett pappersbruk i Piteå. Även några andra av de pappersindustrier som Smittskyddsinstitutet kontrollerat har visat överskridna gränsvärden.
Därför inleder nu Skogsindustrierna och Smittskyddsinstitutet en betydligt mer omfattande undersökning. Reningsanläggningarna i samtliga 46 bruk som har biorening kommer att undersökas.

Mer läsning

Annons