Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionella på Ortviken

/
  • Björn Lyngfelt, informationschef på SCA, är bekymrad och ställer sig frågande till vad som orsakat tillväxten av legionella.
  • Det luktar inte gott och ser inte bra ut, men bra för miljön har man trott fram till nu när legionellabakterier frodas i bioreningsanläggningen.

I går fick SCA beskedet att bioreningsanläggningen på Ortviken har överskridna värden av legionella. Tidigare har en man fått legionärssjuka på ett pappersbruk i Piteå. Även Husum har samma problem.

Annons
Det här är bekymmersamt. Vi vet inte vad det beror på, för legionella borde inte trivas i de tuffa miljöer vi har, säger informationschef Björn Lyngfelt.
Det var i går som beskedet kom från Smittskyddsinstitutet att bakterien fanns i för höga halter.
Den första åtgärden för SCA blir att förse de anställda som vistas i miljön kring bioreningsanläggningen med ansiktsskydd, det kommer att gälla både för personal på Ortviken och Östrand. När det gäller Östrand har prover också tagits men analysresultaten är inte klara.
Jag blev förvånad över resultatet. Bioreningsanläggningarna har vi ju varit väldigt stolta över. Bra för miljön, har både vi och myndigheterna tyckt och så visar det sig vara en möjlig hälsorisk, säger Björn Lyngfelt.
Vi har tagit prover tidigare och då har de varit bra. Men anläggningarna är ganska nya och vi har inte kört dem sommartid förut.
En teori han har är att legionella kan frodas vid om- eller nystarter innan processen är helt igång. Men det finns flera teorier vad det kan bero på, och det gäller att först reda ut det innan man vidtar åtgärder.
Tidigare har vi upptäckt legionella en gång på Ortviken och det var i en nöddusch. Och det är en betydligt vanligare miljö för bakterien. Den klarar inte konkurrensen med andra mikroorganismer. Det är i duschar, fuktanläggningar på matvaruaffärer och aircondition som problemen brukar vara störst, säger Björn Lyngfelt.
Även Görel Allestam, biomedicinsk analytiker på Smittskyddsinstitutet, ser allvarligt på situationen.
Det är bekymmersamt med den mycket kraftiga tillväxten som var i Piteå. Av de övriga pappersindustrier vi kontrollerat är det några till som överskrider gränsvärdena, men inte lika mycket.
Smittskyddsinstitutet har fått i uppdrag av Skogsindustrierna att göra en kartläggningsstudie över situationen på pappersbruken i landet. Det beslutet togs efter sjukdomsfallet i Piteå.
Sedan måste det göras en riskbedömning och därefter kan åtgärder vidtas, vilket inte är helt enkelt. För bakterierna som ska finnas trivs ju i samma temperaturer som legionellabakterien, säger Görel Allestam.

Mer läsning

Annons