Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lektion ute i det fria

/
  • Roy Resare kontrollerar om dofttickan verkligen luktar vanilj. För att känna doften måste man bryta av svampen. Men det får man inte i ett reservat.
  • Död ved är en viktig förutsättning för biologisk mångfald. På en liggande trädstam trivs många nyckelarter som exempelvis vedsvampar.
  • Garnlav förekommer rikligt i Åsens naturreservat. Kanske finns också den mera sällsynta skägglaven som kan bli hundra meter lång.
  • Läraren Gisela Annerstedt kör en frågetävling i pausen. Snart dukas fikat fram ur ryggsäckarna.
  • Hundra arter finns på en yta i den odlade contortaskogen. I naturskogen finns cirka tusen arter av växter och djur på en lika stor bit mark.
  • Många stannar för att beskåda den drygt hundraåriga björken som sträcker sina grenar mot himlen. På en sådan björk finns ett flertal ekosystem.

En naturlektion i skogen. Det fick Spinklassen på Sundsvalls Gymnasium i Åsens naturreservat i Liden. Roy Resare (MP) berättade om att det var EU:s regler som gjorde att reservatet kunde bildas, en del av den västliga taigan i Europa.

Annons

– Har alla stövlar? Det är blött bitvis i skogen, säger läraren Arne Forzelius och tittar på sina elever i avgångsklassen på Spin - programmet.

Nästan alla, med några enstaka undantag, har stövlar och ryggsäck innehållandes lunch och fika på ryggen. Det ska bli en heldag i skogen om EU:s miljöpolitik, mossor och lavar och en toppbestigning innan färden går tillbaka till Sundsvall.

Roy börjar med att berätta om området som ansågs för litet av de svenska myndigheterna för att bli ett naturreservat. Men som för elva år sedan blev en del av Natura 2000, ett ekologiskt nätverk i Europa.

– Här på 250 till 300 meters höjd över havet kan tjälen fortfarande finnas kvar i marken på försommaren. En del av den sibiriska permafrosten, säger han.

På informationstavlan vid ingången till reservatet står det att man inte får köra fyrahjuling i området, inte tälta, inte plocka annat än matsvamp och vilda bär och inte bryta av grenar. Så ett visst fnissande uppstår när en av eleverna trampar i en rishög.

Området som bildar Åsens naturreservat uppstod efter en brand för cirka 130 år sedan. Ett hygge från början av 1990-talet finns i ena kanten, annars är området så gott som orört av människohand med mängder av död ved på marken och stora döda tallar i granskogen.

En liggande trädstam blir intressant eftersom ett stort antal vedsvampar växer på den. Och frågan kommer om varför det är så märkvärdigt med några få svampar som knappt syns? Jo, det handlar om nyckelarter som visar på att i den här miljön finns många andra arter.

Vi försöker känna den svaga vaniljdoften på en doftticka och tittar upp på trädstammarna som bildar tak i olika nivåer, precis som i regnskogen för att komma åt ljuset. Stannar vid en magnifik drygt hundraårig mosstäckt björk med friska gröna blad på sina grenar.

Efter drygt en kilometers vandring blir det paus med medhavd matsäck. Funderingar på eventuella ormar och i högsta grad levande och blodtörstiga myggor. En kort paus i skogens lugn innan studentfesterna börjar för eleverna i Spinklassen.

Mer läsning

Annons