Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart får betala dyrt för fritidshuset - innan det är byggt

/

Kommunen ville ha pengar för tjänster som inte utförts
Ansökan om bygglov blev både dyr och krånglig för Lennart Wagenius i Sundsvall.
Hösten gick utan att något beslut dök upp. Och räkningen blev allt saltare.
Lennart är både besviken och irriterad.

Annons
Ett gammalt hus stod redan på tomten när Lennart köpte den. Han bestämde sig för att riva det och sätta upp ett nytt fritidshus på 60 kvadratmeter. Bygglovet skulle bli en lätt match, enligt handläggaren på Sundsvalls kommun, och Lennart lämnade in sin ansökan den 21 september.
Men det krävdes många turer innan Lennart fick sitt tillstånd. Så här ser hans berättelse ut:
* Han behövde rivningslov för att ta bort det gamla huset. Lennart tog några bilder och lämnade uppgifter till handläggaren. För det fick Lennart betala 1554 kronor.
* Miljökontoret skickade ut personal för att inspektera trekammarbrunnen. Lennart fick godkänt med förbehållet att han måste gräva nytt infiltrationsdike. Inspektörens beslut togs den första november, och mejlades till handläggaren på stadsbyggnadskontoret. Men det tog flera veckor innan handläggaren såg mejlet. Då hade inspektören påmint honom.
* I yttrandet från miljökontoret stod det att radon skulle mätas inomhus. Lennart ringde upp inspektören och påminde om att huset skulle stå på plint. Inspektören drog då tillbaka sitt krav.
* Lennart lämnade själv information till tre grannar och hämtade in synpunkter. Trots detta fakturerades han på 222 kronor.
Det här begriper jag bara inte, säger Lennart Wagenius.
Den fjärde grannen tog stadsbyggnadskontoret kontakt med, och kräver 185 kronor för det.
* Lennart fick veta att han måste ha en så kallad byggfelsförsäkring. Den skulle kosta 10 000 kronor. Lennart kontaktade en släkting på Hudiksvalls kommun, som sa att det inte skulle behövas om projektets värde var lägre än 400 000 kronor. Lennart tog ledigt från jobbet och besökte byggnadsinspektören. Han fick då beskedet att försäkring inte var nödvändig. Trots detta damp ett bygglov ner i brevlådan där det ställdes krav på byggfelsförsäkring.
Då blev jag förbannad och ringde upp byggnadsinspektören, säger Lennart.
Ett nytt bygglov kom sedan till Lennart - utan krav på försäkring. Men i efterhand visar det sig att han får betala 444 kronor för "prövning av byggfelsförsäkring" samt 222 kronor för "prövning av färdigställandeskydd".
Nu hade det gått nio veckor sedan Lennart lämnade in sin ansökan. Hans hopp om att få huset på plats innan vintern gick om intet.
Dyrt blev det också. Tillsammans med alla övriga avgifter slutade summan på 7 289 kronor. Då är inte rivningslovet medräknat.
Lennart tycker inte att det är rimligt. Han reagerade starkt när han läste i ST att Timrå kommun tar bara hälften så mycket för ett fritidshus på 90 kvadrat.
Lägger jag till lagfarten och bergvärmen hamnar jag över 10 000 kronor - innan det lilla fritidshuset ens är byggt, säger Lennart Wagenius.


Fakta/Försäkring
Byggfelsförsäkring. Regleras i en lag som trädde i kraft vid årsskiftet. Täcker kostnader för att åtgärda fel i husets konstruktion, material och utförande.
Färdigställandeskydd. Träder in om ett byggföretag eller en entreprenör går i konkurs eller av något annat skäl inte klarar av att bygga klart huset.

Källa: Sundsvalls kommun

Mer läsning

Annons