Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liden blev Årets by

För 94-årige Gustaf Hansson är det inte särskilt förvånande att Liden utsetts till Årets by i Västernorrland. — Nej, det är vackert här. Utsikten är ju så fin, säger han.

Annons
Gustaf Hansson har bott i Liden sedan 1933. Han har drivit bageri och konditori och på den tiden blomstrade företagarandan.
Och även om Liden nu äras och landshövdingen inom kort kommer på besök för att gratulera byborna, finns det enligt Gustaf Hansson en del att önska.
I dag jobbar ju nästan alla i stan. Det borde startas några småindustrier här, kanske något med hantverk, tycker han.
Lidenhuset med hotell och bykrog, turistinformation och bredbandsuppkoppling, fritids- och kulturevenemang. Det finns en rad anledningar till att just Liden fick den nya utmärkelsen. Ett 30-tal byar kandiderade om titeln.
Lidens upplägg är väldigt brett och det märks att man värnar om bygden. Man satsar på välfärdsfrågor, sådant som rör fritiden, det finns matservering och hotell. Det känns helgjutet och kul att Liden fick utmärkelsen, säger landshövding Gerhard Larsson.
Beatrice F Svensson är 19 år och har växt upp i byn. Nu bor hon i Sundsvall där hon läser på gymnasiet.
Jag vill nog flytta tillbaka när jag blir äldre. Det är inte så kul att bo i stan. Det är mer stress. Här känner alla varandra och det är en väldig trygghet, även om det finns nackdelar med det också.
Beatrice tycker sig se att mycket är på gång i byn.
Det har kommit hit nya människor och det är bra med nytt blod. Annars är det lätt att idéerna tar slut och man står och stampar på samma ställe.
Jan Karlsson åker ofta till Liden från Järkvissle för att handla och uträtta ärenden.
Det har hänt mycket som känns positivt den senaste tiden och eftersom det finns affär och bank ser jag nog Liden som centralorten. Men det finns mycket som inte händer i Liden också. Vägarna är bedrövliga, inte minst infarten till byn, säger han.

Mer läsning

Annons