Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liden prisades av landshövdingen

Nu kan Lidenborna sträcka på sig.
I går var det fest när landshövding Gerhard Larsson besökte byn och lämnade över en check på 25 000 kronor.
— Vi är här för att Liden har blivit Årets by, förklarade sexåriga Ida Backlund.

Annons
Liksom på många andra sexåringar är Ida Backlunds tandrad aningen gles. Men i går hade hon ändå munnen full. Av karameller. Många i den yngre generationen hade slagit sig ner i dikesrenen mellan affären och hotellet i Liden i går eftermiddag. Det flaggades och hade satts upp banderoller om länsstyrelsens utnämning. Till barnen delades det ut godispåsar och Festis och unge herr Jonatan Huttunen hade en alldeles egen uppfattning om varför det var fest.
För att vi ska få äta sådana här, sade han och höll upp en näve godis ur Tom och Jerrypåsen.
Prissumman överlämnades i form av en check av Gerhard Larsson. Det hedrande priset togs emot av Kajsa Olofsson som är elev på Lidens skola.
Jag kommer alltid att vilja bo på landet. Det är lugnare här än i stan och så har jag hundar som också trivs, säger hon.

Delas ut till entreprenörer
Rektor Eje Larsson berättade att pengarna ska delas ut årligen till skolans elever efter att det har hållits tävlingar i entreprenörsskap.
Vi ska ha tävlingar varje år från förskoleklass upp till årskurs nio. Eleverna ska få komma med idéer om hur man kan skapa företag i Liden och de bästa förslagen ska få pris, sade han.
Stoltheten som bygdens folk känner gick inte att ta miste på, även om Eje Larsson lite skämtsamt tyckte att det hade räckt om bara Bodacke hade fått priset.
Det är inte så många som får uppleva hur det känns att bo på en plats som utses till Årets by, sade han.
Det hade bjudits in en rad talare till ceremonin utanför Lidens hotell och bykrog. Margareta Johansson, Indalsbo och ordförande i Sundsvalls kultur- och fritidsnämnd, överräckte en blomma som dekorerats med fjärilar.
De får symbolisera de nya idéerna som ungdomarna ska komma med. Det känns hoppfullt med den här utnämningen. Det känns som om det här är en fin plats att åldras på, sade hon.

Fakta/Motivering Årets by
"Ert målmedvetna arbete för Lidens utveckling har varit framgångsrikt. Med välorganiserat samarbete och stor delaktighet har ni nått viktiga mål. På ett föredömligt sätt har ni vävt samman insatser för en attraktiv livsmiljö med aktiviteter som främjar sysselsättning och nyföretagande. Ni ser landsbygdens möjligheter, fångar in dem och gör bra saker av dem. Med er slogan Lidens fortsatta utveckling har absolut inga tidsramar, anslår ni tonen i er bygds starka framtidstro".

Mer läsning

Annons