Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liden vill inte ha varg

Vargfrågan är ute på remiss. Nu har Liden sagt sitt. Vargen är inte välkommen. Jakten och tamdjuren är viktigare, tycker byborna.

Annons
Det finns runt 100 vargar i Sverige nu. Riksdagen har tagit beslut om att det ska finnas 200 djur som ett första etappmål och från Naturvårdsverkets sida beskrivs den nuvarande stammen som mycket svag och utrotningshotad.
Det är länsstyrelserna som ska förvalta rovdjuren - och nu har länsstyrelsen i Västernorrland ställt frågan om hur många vargar man kan tänka sig ha i länet. Remisstiden har förlängts och nu börjar svaren droppa in.
I Liden har man sagt sitt vid ett välbesökt möte i början av april.
Jägarna, som vill bedriva jakt med löshund, vill inte ha varg, eftersom vargen angriper jakthundar som inkräktar på reviret.
Och djurägarna värnar sina djur. Hungriga vargar i fårhagen vill de inte ha.
Den stora frågan är var i Sverige de 200 vargarna ska få vistas, när inte skogslänen och länen i norr vill ha djuren i sin närhet.
I slutet av maj ska remisstiden vara över och svaren sammanställas. Hur vargarna ska fördelas i Sverige och hur det ska gå till återstår att se. Vargen strövar över enorma ytor och har stora revir.

Mer läsning

Annons