Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidenbostäder tvångsförvaltas

/
  • Äntligen ser hyresgästföreningens ordförande Gunilla Boström och hyresgästen Ulf Gradin en ände på allt elände som de boende fått genomlida i Liden.
  • ST den 11 maj 2005.

Hyresnämnden har beslutat om tvångsförvaltning av Lidenbostäder. Det betyder att Riksbyggen nu tar hand om hyror och skötsel av bolagets fastigheter i Liden.

Annons
Det är inte vanligt med tvångsförvaltning av hyresbostäder. Senast hyresnämnden för Västernorrland och Jämtland tog ett sådant beslut var för en fastighet i Örnsköldsvik 1995.
Ägarna av Lidenbostäder har inte kunnat förvalta bostäderna på ett för hyresgästerna godtagbart sätt. Det är så pass allvarligt att de får finna sig i att förvaltningen sköts av Riksbyggen, säger nämndens ordförande Carl Rydeman.
Två gånger har ärendet varit uppe i hyresnämnden, den 21 juni och 21 juli. Inte vid något av tillfällena infann sig ägarna till sammanträdet. Nämnden har också besiktat fastigheterna i Liden och det konstaterades brister vid första tillfället.
Vi är inte nöjda med det vi sett, säger Carl Rydeman.
Trots att ägarna haft en månad på sig att åtgärda felen har det inte blivit gjort under månaden som gått.
Det är ungefär vartannat år som ett ärende är så allvarligt att hyresgästerna begär att fastigheterna ska tvångsförvaltas. Men när det kommer upp till prövning brukar ägaren ändå justera de punkter som det kommit anmärkningar på, det finns också fall där det inte gått att hitta något bolag som varit villigt att ta sig an uppgiften.
Vi kör i gång på måndag och går igenom vad som behöver göras. Då ska vi också informera de boende. Givetvis räknar vi med mycket jobb innan det fungerar, säger Jan Andersson, ansvarig för förvaltning i Västernorrland inom Riksbyggen.
Från början var det meningen att kommunen skulle sköta förvaltningen av Lidenbostäder men utifrån hur lagen är skriven visade det sig vara en mindre lämplig lösning.
Det är två år sedan Lidenbostäder köptes in av nuvarande ägarna. En av dem bosatte sig först i Liden och hennes sambo såg till fastigheterna under det första året. Därefter flyttade de till Stockholm och ingen har funnits på plats för att klara renoveringar och underhåll sedan dess. Nu har ägarna anlitat ett förvaltningsbolag men det har inte inneburit någon förbättring.
I dagsläget är bara hälften av bostäderna uthyrda.
Att fastigheterna tvångsförvaltas betyder bara att hyror och ansvar för skötsel övergått till annan huvudman. Ägarna har ändå möjlighet att sälja sin egendom, men har också rätten att visa upp att förutsättningarna förändrats och att man kanske klarar förvaltningen på ett bra sätt och genom det få beslutet upphävt.
Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt inom tre veckor. Beslutet gäller för tre år framåt.

Mer läsning

Annons