Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidl märker om sitt kött

Den tyska butikskedjan Lidl har tvingats märka om sitt kött. För det som kunden trodde var rent kött visade sig vara marinerat i bland annat soya.

Annons
Det var Radio Västernorrland som reagerade på Lidls märkning av kött. Miljökontoret i Sundsvall kontaktades och inspektör Eva Hägglund ryckte ut. Hon köpte två urskurna biffar.
Det såg ut som vanliga biffar, men det visade sig att de var marinerade i en lösning som bland annat innehöll socker och soya, och det kunde man se om man läste innehållsförteckningen på förpackningen. Men när vi köper utskuren biff här i Sverige utgår vi från att det är rent kött vi handlar när varan säljs som utskuren biff och man struntar i att läsa innehållsförteckningen, säger hon.
Stort och tydligt ska det stå "Marinerad utskuren biff" på förpackningen.
Samma sak gäller för fransyskan och lövbiffen, säger hon.
Även köttfärsen visade sig ha en tillsats av soja.
Då ska det stå köttberedning på förpackningen, säger hon.
Felen har påpekats både muntligt och skriftligt till Lidl, som i tisdags började märka om sina varor.
Dessutom har vi synpunkter på innehållsförteckningarna på köttvarorna. Texten är för liten och svårläst, tycker vi, och på Lidl har man lovat att även se över det.
Eftersom det finns människor som är allergiska mot just soya är det viktigt att innehållsdeklarationerna är tydliga, enligt Eva Häggström.

Mer läsning

Annons