Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ligg lågt och sök nytt jobb om chefen är psykopat"

/
  • – Jag brukar lite slarvigt säga att de psykopater som har lågt IQ hamnar på våra fångvårdsanstalter, men de som har högt IQ, de blir chefer, säger författaren och chefsrekryteraren Lars-Olof Tunbrå.

Ta inte upp kampen med en chef som är psykopat.
Rådet är i stället att ligga lågt och söka nytt jobb,
Det här är precis vad en offentliganställd person i Västernorrland gjorde när hen fick klart för sig att chefen var en psykopat.

Annons

Efter en längre konflikt med chefen valde personen att lämna organisationen. Hen hade även läst Lars-Olof Tunbrås bok om just psykopater som chefer.

– Det var klockrent och håret reste sig på mig. Och där i boken stod det att du ska inte tro att du kan vinna mot en psykopat, utan du måste gå ut bakvägen. Jag tänkte aldrig, inte en chans, men precis så blev det, säger personen.

Att vara frispråkig som anställd är svårt att kombinera när chefen är psykopat.

– Jag är glad i dag att jag slutade, men det här visar hur chefer kan vara. Man säger en sak och det är åt andra hållet. Och folk vågar inte säga något för då blir det repressalier. Och det är skitvanligt att man har såna här chefer, säger personen.

Chefsrekryteraren och författaren Lars-Olof Tunbrå bekräftar att det är en dålig idé att utmana en psykopatisk chef.

– Om ledaren har såna här tendenser finns det i stort sett bara två sätt att klara sig. Det ena är att flyga lågt under radarn, att inte bli synlig eller sedd av den här chefen överhuvud taget. Det andra alternativet är att sticka därifrån. Jag brukar ge rådet att ligga lågt tills du hittar något annat, säger Tunbrå.

Rådet är ofta lättare att följa i näringslivet där det generellt finns fler alternativ att flytta vidare till.

När det gäller skador som psykopatiska chefer orsakar kan det handla om psykiska skador, utbrändhet och avbräck i karriären. En annan aspekt är försämrad effektivitet i organisationen på 10–30 procent, vilket kan ge upphov till astronomiska belopp enligt Tunbrå.

De här cheferna sysslar också mycket med repressalier vilket bidrar till #tystnaden.

– Det kan handla om utebliven befordran, utfrysning, lönesättning, motarbetande när man kommer med idéer och förslag. Och vid omorganisationer hamnar man i något kylskåp någonstans, säger Tunbrå.

Han har även frågat rättspsykiatriker och personal inom fångvården om vad som händer när två psykopater möts.

– Och i fängelserna rättar de in sig i ledet. De har tydligen en förmåga att se upp till en större psykopat. Ju jävligare psykopat man är i fängelset, desto högre rang får man, säger Lars-Olof Tunbrå.

Är de här cheferna fysiskt farliga?

– Det är de, men ju högre IQ de har, desto högre förmåga har de att bedöma konsekvenserna av att fysiskt angripa någon. Jag brukar lite slarvigt säga att de psykopater som har lågt IQ hamnar på våra fångvårdsanstalter, men de som har högt IQ, de blir chefer, säger Tunbrå.

Här kan du läsa fler artiklar om vår granskning av #tystnaden.

Mer läsning

Annons