Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla växte när ST krympte

Lilla är samlingsplatsen för våra yngsta läsare, med både en egen webb och plats i tidingen. Redaktören Karin Näslund reflekterar över glädjen att nå ut till en bred publik och vikten av en avdelning på barnens villkor.

Annons
\"Jag tycker att Lilla är bäst.\"
Ja, som redaktör är det klart att jag tycker det, men just i det här fallet har jag lånat orden av en Lilla-läsare. En av många Lilla-läsare som varje vecka skriver vad de tycker på Lilla-sajten, Lilla-läsare som bidrar med dikter, roliga historier och hälsningar.
För 20-nånting år sedan skulle jag förmodligen själv ha älskat Lilla. Tänk att ha en plats där man själv fick skriva i tidningen! För det är delvis vad Lilla handlar om.
I stället fick jag och bästa kompisen starta vår egen tidning. Skojbladet hette den, och vi gav flitigt ut den en gång i månaden, under flera års tid. Och som vi kämpade med att nå ut till vår läsekrets. En (1) trogen prenumerant hade vi. I Karlstad. Annars gick vi gata upp och gata ner i Sollefteå för att kränga vår produkt.
För alla som skriver på Lilla-sajten är det så mycket lättare att bli uppmärksammad. Inte nog med att sajten har över tusen besökare varje vecka. Dessutom hamnar mycket av materialet på webben i papperstidningen. Varje onsdag dimper tidningen med Lilla ner i en si sådär 34 000 brevlådor.
Ja, ni förstår ju själva skillnaden. Jag och min kompis kunde i bästa fall hoppas på att bli lästa av tio personer, i dag är möjligheterna oändliga.
Men med möjligheter kommer som vanligt också farligheter. Det pratas och skrivs mycket om säkerhet på internet och sidor som inte är lämliga för barn. Därför har vi koll på allt material som släpps ut på Lilla-sajten.
Vi kan aldrig med hundra procents säkerhet veta vem som ligger bakom en viss dikt eller en personlig presentation, men det vi kan kontrollera är att innehållet i alla fall är ok. Vi publicerar aldrig kontaktinformation till dem som skriver, inte heller accepterar vi påhopp eller andra kränkningar.
Själv tycker jag att det är fantastiskt roligt att läsa vad alla skriver på sajten. Inga ämnen är för stora, och inga ämnen är för små. I vårt åsiktsforum har vi bara i höst kunnat läsa om önskningar om allt från godare tandkräm och bättre skolmat, till åsikter om skolnedläggningarna i Sundsvalls kommun. Som redaktör för Lilla och medarbetare på Sundsvalls Tidning är det så klart härligt att det är just vi som gör det möjligt för våra unga läsare att nå ut med sina åsikter.
Men under Skojbladet-eran handlade det förstås inte alls om webben, inte heller så mycket om så kallat \"läsargenererat material\" som är så hett i tidningsbranschen just nu. Visst gjorde vi vårt för att engagera läsarna. Vad jag kan komma ihåg ledde det till ett och annat tävlingssvar så att vi fick skicka ut en Pixi-bok som pris, mer än så var det inte.
I stället planerade vi och utförde ett journalistiskt jobb. Vi intervjuade storebror som vunnit serien i kvartersfotbollen, recenserade böcker och bjöd på pyssel.
Likheterna med vad jag sysslar med i dag är många. I Lilla-materialet som jag ansvarar för ingår nämligen inte bara vårt läsarmaterial. Varje vecka publicerar vi också reportage och pyssel.
Jag planerar vilka jobb som ska göras; vilka människor vi ska träffa och vilka ämnen vi ska belysa.
På Lilla-sidorna har vi ägnat oss åt vinterlekar i snön, hängt med på modersmålsundervisning och intervjuat rymdfararen Christer Fuglesang. Vi har träffat den 14-åriga cirkuskillen Sandor, lärt oss hur man tecknar manga och fått tips om att prata inför klassen av tv-kändisen Josefine Sundström. Men vi är heller inte rädda för att närma oss lite svårare ämnen. Vi har skrivit om mobbning och kamratstödjare, och om vad man kan göra när man själv eller en kompis far illa i hemmet.
Oavsett vad vi skriver om, är vi på våra yngsta läsares sida och gör allt för att skriva just för dem, inte bara om.
För 20-nånting år sedan hade jag nog inte bara älskat att läsa och skriva på Lilla, jag hade nog också gillat tanken på att en gång få jobba där.


+ Kontakten med läsarna!
Att inte allt material från webben ryms i papperstidningen.
* Vad vill våra yngsta läsare ha härnäst? Utvecklingen går fort.
! Lilla vill hänga med i utvecklingen och förändras!

Mer läsning

Annons